Αλλεργιολογία

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ: ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Oι αλλεργίες αποτελούν την ασθένεια της εποχής μας. Περίπου 20% των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες πάσχουν από αλλεργίες και η πιο συχνή έκφραση της αλλεργίας είναι η ρινοεπιπεφυκίτιδα.
Bήχας ή πταρμός (φτέρνισμα), συνεχής ρινική καταρροή, απόφραξη των ρινικών οδών («μπούκωμα»), κνησμός (φαγούρα) στα ρουθούνια, στον φάρυγγα ή στο μέσα αυτί, οφθαλμική ερυθρότητα ή ξύπνημα με λήμη (τσίμπλα), είναι τα πιο συχνά χαρακτηριστικά αυτής της πάθησης.

Μέχρι 2 εκατομμύρια πληθυσμού ή το 8% των παιδιών και το 2% των ενήλικων στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι υποφέρουν από αλλεργίες τροφών.

Τροφικές Αλλεργίες και Δυσανεξίες
Η δυσανεξία τροφών μερικές φορές συγχέεται με την αλλεργία τροφών.
Η δυσανεξία τροφών (η μη ανεκτικότητα τροφίμων) αναφέρεται ως μια «ανώμαλη» απάντηση του οργανισμού σε τροφές ή σε μια πρόσθετη ουσία, που δεν είναι αλλεργική. Διαφέρει από μια αλλεργία, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε ένα επεισόδιο αλλεργίας σε τροφή, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου αντιδρά σε υπερβολικό βαθμό σε συνήθως αβλαβείς τροφές.
Το γεγονός προκαλείται από ένα αλλεργικό αντίσωμα αποκαλούμενο IgE (ανοσοσφαιρίνη έψιλον), το οποίο βρίσκεται σε αυξημένα ποσοστά στους ανθρώπους με αλλεργίες.
Το αντίσωμα ΙgE μπορεί να αναπτυχθεί, όταν ο αλλεργικός συνήθιζε να τρώει τη συγκεκριμένη τροφή επανειλημμένα στο παρελθόν, αλλά χωρίς την ύπαρξη προβλημάτων.
Η αλλεργία τροφών μπορεί να εμφανιστεί συχνότερα σε κάποιον που έχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών και τα κλινικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν από τη στιγμή που το αλλεργικό άτομο καταναλώσει ακόμη και μια μικροσκοπική ποσότητα των τροφών.
Τα αλλεργιογόνα τροφών -τα μέρη των τροφών που προκαλούν αλλεργική αντίδραση- είναι συνήθως πρωτεΐνες. Τα περισσότερα από αυτά τα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν τις αντιδράσεις ακόμα και αφού μαγειρευτούν ή έχουν υποβληθεί σε πέψη στα έντερα.
Έχουν μελετηθεί πολυάριθμες πρωτεΐνες τροφών προκειμένου να καθοριστεί η περιεκτικότητά τους στα διάφορα αλλεργιογόνα.
Μερικά αλλεργιογόνα (συχνότερα τα φρούτα και τα λαχανικά) προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις μόνο εάν τρώγονται πριν μαγειρευτούν.
Οι περισσότερες αντιδράσεις περιορίζονται στο στόμα και το λαιμό.
Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τροφών είναι οι πρωτεϊνες στο γάλα της αγελάδας, τα αυγά, τα φυστίκια και τους κοινούς ξηρούς καρπούς, το σιτάρι, η σόγια, το ψάρι, και τα οστρακοειδή.

Συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων στα τρόφιμα
Η πιο κοινή αλλεργική αντίδραση δέρματος σε τροφές είναι η κνίδωση. Τα συμπτώματα είναι κόκκινες, πολύ κνιδωτικές, πρησμένες περιοχές του δέρματος που μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά και να εξαφανιστούν γρήγορα.
Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα, μια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από το κνισμώδες, φολιδωτό και κόκκινο ερεθισμένο δέρμα, μπορεί να προκληθεί από την αλλεργία τροφίμων. Αυτή η αντίδραση είναι συχνά χρόνια και εμφανίζεται σε ανθρώπους με προσωπικό, οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή άσθματος.
Τα συμπτώματα του άσθματος, όπως το βήξιμο ή η δυσκολία αναπνοής λόγω των στενεμένων αεραγωγών, μπορούν να προκληθούν από την αλλεργία τροφίμων, ειδικά στα νήπια και τα παιδιά.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα της αλλεργίας τροφίμων περιλαμβάνουν:
εμετό,
διάρροια,
κοιλιακό πόνο,
κόκκινο ερύθημα γύρω από το στόμα (μερικές φορές),
πρήξιμο του στόματος και του λαιμού,
κοιλιακές κράμπες,
διόγκωση του στομαχιού,
παραγωγή αερίων.

Στα νήπια, οι μη-αλλεργικές, προσωρινές αντιδράσεις σε ορισμένα τρόφιμα, ειδικά σε φρούτα, είναι κοινές.
Για παράδειγμα, ένα ερύθημα γύρω από το στόμα, λόγω των φυσικών οξέων στα τρόφιμα όπως τις ντομάτες και τα πορτοκάλια, ή διάρροια λόγω της υπερβολικής ζάχαρης στο χυμό φρούτων ή άλλα ποτά, εμφανίζεται συχνά.
Παρ’ όλα αυτά, άλλες αντιδράσεις είναι αλλεργικές και μπορούν να προκληθούν από τα ίχνη των προσβαλλόμενων τροφίμων, όταν τρώγονται σε επανάληψη.
Με την ηλικία, μερικά παιδιά μπορούν να ανεχτούν τα τρόφιμα που προκάλεσαν αρχικά τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Λιγότερο από το 21% των ασθενών με την αλλεργία φυστικιών, θα ξεπεράσουν αυτές τις αλλεργίες.
Οι περιοδικές εξετάσεις αλλεργίας τροφίμων με τις κατάλληλες προκλήσεις τροφίμων πρέπει να πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη ενός αλλεργιολόγου.

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
Σε βαριές περιπτώσεις, τρόφιμα στα οποία κάποιος είναι αλλεργικός μπορούν να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή αντίδραση, την αποκαλούμενη «αναφυλαξία», μια συστημική αλλεργική αντίδραση που μπορεί να είναι σοβαρή και μερικές φορές μοιραία.

Αλλεργία σε φάρμακα
Η φαρμακευτική αλλεργία αποτελεί ένα σοβαρότατο νόσημα για τους ασθενείς όσο για τους γιατρούς λοιπών ειδικοτήτων, αφού συχνά έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά κατά τα οποία οι ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν το κατάλληλο αντιβιοτικό ή έχουν ιστορικό αντίδρασης σε γενικά, τοπικά αναισθητικά ή και ραδιοσκιαγραφικά.
Η αντίδραση μπορεί να είναι: επείγουσα (αλλεργικό σοκ), ακίνδυνη (εντοπισμένο φαρμακευτικό εξάνθημα – fixed drug eruption) ή δυνητικά επικίνδυνη (πολύμορφο ερύθημα, Stevens – Johnson).

Θεραπευτική αντιμετώπιση αλλεργιών
Ένα από τα θεμελιώδη σημεία της Φυσιορρυθμιστικής Θεραπευτικής είναι η του ανθρώπου ως ένα πολύπλοκο βιολογικό σύστημα.
Επομένως, η προσέγγισή μας στην αγωγή των ασθενών πρέπει να βασιστεί στην αντίληψη πως το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους και οποιαδήποτε θεραπευτική επίδραση σε ένα από αυτά προκαλεί αντίδραση και σε όλα τα άλλα.
Σήμερα, έχουμε πρόσβαση σε θεραπευτικά σκευάσματα τα οποία μπορούν να επιδράσουν σε κάθε στόχο εξατομικευμένα, ρυθμίζοντας τη δράση του μέσω του ορθού επαναπρογραμματρισμού των κυττάρων του πάσχοντος οργάνου και ταυτόχρονα, δρώντας σε άλλους στόχους, όπου μπορούν να επιδράσουν ή να επηρεαστούν αμφίδρομα από τις διαφοροποιημένες λειτουργίες τους.

Αλλεργίες σε τρόφιμα: ΒΙΟ 83
Για τροφικές αλλεργίες με συμπτώματα όπως: ημικρανία, έκζεμα, θρομβοφλεβίτιδα, αρθρίτιδα, κολίτιδα, ενούρηση, λοιμώξεις του αυτιού, νόσοι της χοληδόχου κύστης, υπερκινητικότητα, άσθμα, κλπ.
Adrenalinum: δυναμοποιημένη επινεφρίνη που ασκεί άμεση ορμονική επιρροή. Αποτελεσματικό κατά των συμπτωμάτων της αλλεργίας.
Hepar: διεγείρει την αποτοξινωτική δράση του ήπατος. Χρήσιμο για την ψωρίαση και το χρόνιο έκζεμα.
Histaminum: παρέχει αντιισταμινική δράση που ενδείκνυνται για περιπτώσεις αλλεργίας, παθήσεις του δέρματος, βρογχικό άσθμα, και αγγειοκινητική ρινίτιδα.
Αιτιολογία των τροφικών αλλεργιών: το στρες, η υπερκινητικότητα και η υπερβολική διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μπορεί να εξασθενήσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Κλινική εμπειρία:
• Το BIO 83 δεν αποτελεί θεραπεία για σοβαρές αλλεργίες. Απευαισθητοποιεί το σώμα σε αλλεργιογόνα που προκαλούν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις.
Αλλεργίες από εισπνεόμενα αλλεργιογόνα: ΒΙΟ 84
Ενδείκνυται για τα κλινικά σημεία και τα συμπτώματα των αλλεργιών όπως άσθμα, πυρετός εκ χόρτου, ιγμορίτιδα κ.λπ.
Adrenalinum: δυναμοποιημένη επινεφρίνη που ασκεί άμεση ορμονική επιρροή. Αποτελεσματικό κατά των αλλεργικών συμπτωμάτων.
Histaminum: αντιισταμινική επίδραση που ενδείκνυται για αλλεργικές καταστάσεις, παθήσεις του δέρματος, βρογχικό άσθμα, και αγγειοκινητική ρινίτιδα.
Αιτιολογία: στρες, υπερκινητικότητα, η υπερβολική διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μπορεί να εξασθενήσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Κλινική εμπειρία
• Απευαισθητοποιεί το σώμα σε αλλεργιογόνα. Για αλλεργίες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ξεκινήστε τη θεραπεία 2 μήνες πριν από το μήνα κατά τον οποίο συνήθως αναπτύσσονται τα συμπτώματα.
• Αλλεργιογόνα
Pili animalum τρίχες ζώων (διάφορες) – Pollen flores arborum γύρη λουλουδιών (μείγμα) – Fungi μύκητες – Semen and pollen graminis σπόροι και γύρη των λουλουδιών και χόρτων (μικτά) – Pollen γύρη – Pulveres allergicantes σκόνη του σπιτιού (μείγμα) – Pulvis herbae inutilis

www.green-life.gr

 

Write A Comment