Άνδρας

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΟ ΔΑΝΕΖΗ ΜΕ ΘΕΜΑ : “ΕΝΑ ΣΥΜΠΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ” ΑΠΟ ΤΟ MEDICALTIME.GR ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΗΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 19.00, στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το medicaltime.gr και το Κέντρο Νευροανάδρασης, με τη στήριξη του βιβλιοπωλείου ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, παρουσιάζουν τον γνωστό και βραβευμένο Καθηγητή Αστροφυσικής, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνο Δανέζη, σε μια μοναδική ομιλία με θέμα: “ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ” .
Η Είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ

Ο Μάνος Δανέζης, γεννήθηκε στον Πειραιά στις 16 Οκτωβρίου του 1949. Πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1974) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983).
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι:
Φασματοσκοπική μελέτη θερμών αστέρων εκπομπής στην ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και στο υπεριώδες (UV) μέσω δορυφορικών δεδομένων (IUE, HST),
Φασματοσκοπική μελέτη Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων (AGNs) στην ορατή και υπεριώδη φασματική περιοχή, Αστρικές ατμόσφαιρες, Διπλά συστήματα αστέρων και
Ιστορία και Φιλοσοφία των Θετικών Επιστημών.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 140 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά με κριτές και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργασθεί στα Αστεροσκοπεία του Παρισιού και της Haute Provence (Γαλλία), της Τεριέστης (Ιταλία), του Konkoly (Ουγγαρία), του Βελιγραδίου (Σερβία) και του Κρυονερίου (Ελλάδα).

Έχει εκπονήσει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο με περισσότερα από 14 βιβλία Φυσικής και Αστροφυσικής (μεταξύ των οποίων: “Τα Άστρα και οι Μύθοι τους – Εισαγωγή στην Ουρανογραφία” (1991), “Μετρώντας τον Άχρονο Χρόνο – Ο Χρόνος στην Αστρονομία” (1994), “Αστρολογία – Επιστήμη ή Θρησκεία” (1994), “Η Οδύσσεια των Ημερολογίων, τόμος Α: Αναζητώντας τις ρίζες της γνώσης και τόμος Β: Αστρονομία και Παράδοση” (1995), “Στράμαν – Το παραμύθι του Ουρανού” (1996), “Το Σύμπαν που Αγάπησα – Εισαγωγή στην Αστροφυσική” τόμοι Α και Β (1998), “Στα Ίχνη του Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. – Αστρονομία, Ιστορία, Φιλοσοφία” (2000), “Η Κοσμολογία της Νόησης – Εισαγωγή στην Κοσμολογία” (2003), “Ο Κύκλος του Χρόνου – Αστρονομία και Μυστηριακές Λατρείες” (2004), “Το Μέλλον του Παρελθόντος μας – Επιστήμη και Νέος Πολιτισμός” (2005)).

Στο βιβλίο “Η Κοσμολογία της Νόησης – Εισαγωγή στην Κοσμολογία” απονεμήθηκε το βραβείο “Αρώνη” από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004).

Επίσης, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 8 Διδακτικών Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων, έχει κάνει την επιστημονική επιμέλεια 4 βιβλίων και 12 στατιστικές μελέτες. Ακόμη, είναι συγγραφέας 850 επιστημονικών άρθρων και άρθρων κοινωνικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Ε. Θεοδοσίου, υπήρξε δημιουργός, παρουσιαστής και επιστημονικός υπεύθυνος της τηλεοπτικής επιστημονικής σειράς “Το Σύμπαν που αγάπησα”, που συμπλήρωσε 100 επεισόδια. Για την τηλεοπτική αυτή σειρά του απονεμήθηκε το “Hellenic-American University prize” στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών.

Έχει τιμηθεί από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών για τη συνολική επιστημονική και εκπαιδευτική του δράση.

Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Κοινότητας (E.A.S.), Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας (Hel.A.S.), της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, του “Συλλόγου Διατήρησης της Γλωσσικής Κληρονομιάς” και του “Συλλόγου Ιστορικών Σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών”.

Write A Comment