Ειδήσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΥΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Συνεργασία με στόχο τη δημιουργία τράπεζας φαρμάκου για ανασφάλιστους και απόρους, σύναψαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων στο υπουργείο Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στη δημιουργία τράπεζας φαρμάκου, τόνισε ότι από τους 34.000 πολίτες που έχουν κάνει αιτήσεις για να ενταχθούν σ’ αυτό το πρόγραμμα βοήθειας, έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα 10.500.

«Ο στόχος του προγράμματος είναι να διατίθενται δωρεάν και φάρμακα λίγους μήνες από την ημερομηνία λήξης τους και εκτιμάται», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής, «στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ότι θα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περίπου 900.000 φάρμακα, τα οποία θα διατίθενται αφού προηγουμένως έχουν ελεγχθεί από τον ΕΟΦ».

Νέες μειώσεις τιμών στα γενόσημα
Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων για το νέο νομοσχέδιο για το φάρμακο, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προτίθεται να μειώσει περισσότερο τις τιμές των γενοσήμων και να δώσει κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, ώστε να αυξηθεί η χρήση τους και να αγγίξει το 60%, ενώ δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο να ενθαρρυνθούν και οι ασφαλισμένοι να τα χρησιμοποιούν.
«Δεχόμαστε κριτική από την τρόικα για τη χαμηλή συμμετοχή (25%) των ασφαλισμένων στο φάρμακο όταν στην Πορτογαλία η συμμετοχή είναι 38%. Παρότι έχει τεθεί, είναι ένα θέμα που δεν συζητάμε» δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Γεωργιάδης. Τα γενόσημα φάρμακα ελέγχονται από τον ΕΟΦ και το ποσοστό που κρίνονται ακατάλληλα είναι μόλις 4%, όσο και στα πρωτότυπα, είπε.
Όπως τόνισε, εξάλλου, πρόεδρος του ΙΣΑ, Γεώργιος Πατούλης «εμείς δεν διαφωνούμε με τη χρήση γενοσήμων αρκεί τα φάρμακα αυτά να ελέγχονται και να είναι ασφαλή για τους πολίτες».

Ένταση μεταξύ δημοσιογράφων και υπ. Υγείας
Σημειώνεται ότι, πριν ο κ. Γεωργιάδης αναφερθεί στο θέμα των γενοσήμων προκλήθηκε ένταση μεταξύ δημοσιογράφων, του υπουργού Υγείας και του προέδρου του ΙΣΑ, λόγω της επιμονής των εκπροσώπων του Τύπου να γίνει αναφορά στα γενόσημα.
Ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ σοβαρού και αστείου χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «γκρινιάρηδες σαν στρουμφάκια», συμπληρώνοντας ότι στο εξωτερικό οι δημοσιογράφοι δεν συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο, ενώ ο κ. Πατούλης τους αποκάλεσε «ανακριτές».

ΠΗΓΗ: www.health.in.gr

Write A Comment