Γυναίκα

ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ONGOTYPE DX

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μετά από αλλεπάλληλες αντιδράσεις από συλλόγους γυναικών με καρκίνο του μαστού, η κυβέρνηση αποφάσισε  να επαναφέρει την αποζημίωση της ειδικής εξέτασης Oncotype DX που πραγματοποιούν καρκινοπαθείς και δείχνει εάν απαιτείται ή όχι χημειοθεραπεία.

Πριν από λίγους μήνες (Μάιος 2013) η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα από τα Ταμεία του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε αιφνιδιαστικά να διακόψει την αποζημίωση της εξέτασης Oncotype DX, μια εξαιρετικά σημαντική διαγνωστική διαδικασία για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Και αυτό διότι δείχνει εάν θα πρέπει ή όχι να ακολουθηθεί χημειοθεραπεία. Μπορεί στόχος να ήταν το «κούρεμα» των δαπανών αλλά τελικά όπως όλα δείχνουν το σύστημα μάλλον επιβαρύνθηκε καθώς πραγματοποιήθηκαν χημειοθεραπείες σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού χωρίς να τις χρειάζονται. Και όλα αυτά βέβαια χωρίς να υπολογίσει κανείς το ψυχολογικό αλλά και το γενικότερο κόστος στην Υγεία των ασθενών αυτών.

Μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να επαναφέρει την αποζημίωση στη συγκεκριμένη εξέταση.

Σύμφωνα με την Απόφαση με Αρ. Πρωτ. Υ4α/οικ. 60272, 14 Ιουνίου 2012, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εγκρίθηκε η αναγνώριση και η κάλυψη του κόστους διενέργειας της δοκιμασίας Oncotype DX από τα ασφαλιστικά ταμεία, σε ποσοστό ογδόντα τις εκατό (80%) όταν η παραπομπή γίνεται από παθολόγο-ογκολόγο ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την επιλογή και τη χορήγηση της συστηματικής αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Με τη συγκεκριμένη γονιδιακή εξέταση οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού αποφεύγουν τις άσκοπες χημειοθεραπείες καθώς δείχνει στο γιατρό εάν υπάρχει περίπτωση μετάστασης αλλά και αν η χημειοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει στην πορεία εξάλειψης της νόσου. Να σημειωθεί ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα περίπου το 50% των γυανικών με καρκίνο του μαστού τελικώς δε χρειάζονται να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες καθώς αυτές δε θα συμβάλουν στην αποθεραπεία τους.

Και φαίνεται ότι τελικώς και το σύστημα υγείας επιβαρύνθηκε από τη διακοπή της εξέτασης καθώς σύμφωνα με μελέτη του τμήματος νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Αθηνών η διαγνωστική αυτή μέθοδος γλιτώνει από το σύστημα κοντά στα 5 εκατ. ευρώ το χρόνο από την άκοπη χρήση των χημειοθεραπευτικών σχημάτων.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr, www.almazoisthes.gr

Write A Comment