Έρευνες

ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης και η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell Metabolism, υπάρχουν μηχανισμοί στο οργανισμό οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να υποκαταστήσουν την λειτουργία της ινσουλίνης.

Ζωή χωρίς ινσουλίνη θεωρείται αδιανόητη, όμως μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Roberto Coppari, Καθηγητή της Κυτταρικής Φυσιολογίας και του Μεταβολισμού, απέδειξαν ότι η ινσουλίνη δεν είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση. Έτσι οι επιστήμονες, αγνοώντας αυτό το δόγμα σκέφτονται εναλλακτικούς τρόπους έναντι της θεραπείας με ινσουλίνη, η οποία είναι γνωστό ότι θέτει πολλούς κινδύνους για τους ασθενείς.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα, σε πειραματόζωα χωρίς ινσουλίνη, στα οποία χορήγησαν λεπτίνη, μια ορμόνη η οποία ρυθμίζει τα αποθέματα του σώματος σε λίπος καθώς και την όρεξη. Χάρις στη λεπτίνη, όλα τα πειραματόζωα επιβίωσαν από την έλλειψη ινσουλίνης.

Η χρήση της λεπτίνης προσφέρει δύο πλεονεκτήματα: Δεν προκαλεί υπογλυκαιμία και έχει λιπολυτικό αποτέλεσμα. Όπως δηλώνει ο Καθηγητής Coppari “Μέσω αυτής της ανακάλυψης, αρχίζει να φαίνεται το μονοπάτι που θα μπορούμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση έναντι της θεραπείας με ινσουλίνη. Απαιτείται τώρα να κατανοήσουμε καλά τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η λεπτίνη επηρεάζει το επίπεδο της γλυκόζης, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ινσουλίνης“.

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Write A Comment