Γυναίκα

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες που αφορούν τη σεξουαλική επιθυμία δεν περιλαμβάνεται μόνο η μειωμένη (ή υποτονική) επιθυμία αλλά και η σεξουαλική αποστροφή. Πρόκειται για ένα σεξουαλικό πρόβλημα που ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι αυξάνεται συνεχώς και «βασανίζει» πιο πολύ τις γυναίκες παρά τους άνδρες.
Η σεξουαλική αποστροφή είναι μια ψυχική κατάσταση της γυναίκας όπου εκφράζει την απέχθειά της για σεξουαλική επαφή αλλά και την αποφυγή μιας απλής επαφής ακόμη και με τα γεννητικά της όργανα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου και μόνο η σκέψη για σεξουαλική συνεύρεση μπορεί να προκαλέσει άγχος και δυσφορία. Η αποστροφή μπορεί να αφορά μια συγκεκριμένη πλευρά της σεξουαλικής επαφής, όπως για παράδειγμα τις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων, την είσοδο του πέους στον κόλπο και τη θέα του γυμνού σώματος. Μπορεί όμως να γενικεύεται σε αποστροφή για κάθε είδους σεξουαλικό ερέθισμα, όπως τα χάδια και τα φιλιά ή την παρακολούθηση μιας ερωτικής ταινίας.
Μπορεί να αφορά ένα συγκεκριμένο σύντροφο (εκλεκτικού τύπου αποστροφή) είτε γενικότερα όλους τους άνδρες. Είναι λιγότερο συχνή σε ποσοστό εμφάνισης σε σύγκριση με τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Τα αίτια που προκαλούν την αποστροφή για το σεξ είναι κυρίως ψυχολογικά. Έχουν να κάνουν με τραυματικές εμπειρίες της ζωής, όπως για παράδειγμα ο βιασμός, ο καρκίνος, η συνεχής συγκρουσιακή σχέση με το σύντροφο, οι χρόνιες ασθένειες αλλά και οι λανθασμένες και αρνητικές αντιλήψεις καθώς και η κακή πληροφόρηση γύρω από το σεξ.
Η γυναίκα με σεξουαλική αποστροφή νιώθει πολλά δυσάρεστα συναισθήματα. Αισθάνεται στεναχώρια, απογοήτευση και θυμό για τον εαυτό της. Δεν μπορεί να δει το σεξ ως απόλαυση και ευχαρίστηση αφού το έχει συνδέσει με συναισθήματα αηδίας και απέχθειας. Μπορεί να νιώθει «διαφορετική» ή «παράξενη» και ότι είναι η μοναδική γυναίκα που έχει αυτό το πρόβλημα!
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας 23χρονης γυναίκας, που καλώντας στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας μίλησε για το πρόβλημά της : «…Νιώθω αποστροφή για το σεξ… Με κυριεύει άγχος και δυσφορία ακόμη και στη σκέψη μιας σεξουαλικής επαφής! Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάτι που όλοι γύρω μου επιθυμούν και απολαμβάνουν εγώ το απεχθάνομαι. Ακόμη και τα φιλιά και τα χάδια εμένα δε μου αρέσουν. Νιώθω ακόμη και αηδία να αγγίξω τα γεννητικά μου όργανα… Δεν αισθάνομαι φυσιολογική ως γυναίκα! Όλες οι φίλες μου έχουν κάνει μια σχέση και εγώ το αποφεύγω. Νιώθω θυμωμένη και στεναχωρημένη. Δεν ξέρω τι μου συμβαίνει…»
Επιπλέον, πολλές φορές τα άτομα με σεξουαλική αποστροφή αναπτύσσουν φοβία και συμπεριφορές αποφυγής για το σεξ. Είναι πιθανό να νιώθουν άγχος το οποίο είναι πολύ έντονο και δεν μπορούν να το ξεπεράσουν. Υπάρχουν φορές που εμφανίζουν ακόμη και κρίσεις πανικού όταν έχουν σεξουαλική επαφή, παρουσιάζοντας συμπτώματα, όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο στα χέρια και τα πόδια και φόβο ότι θα πάθουν κάτι «κακό», με συνέπεια η φοβία να διατηρείται και να ενισχύεται.
Για μερικά άτομα η αποφυγή του σεξ είναι τόσο έντονη που γίνονται σιγά σιγά μοναχικά, περιορίζουν τις κοινωνικές τους εξόδους και τελικά καταλήγουν στην κοινωνική απομόνωση.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στις ημέρες μας η σεξουαλική αποστροφή, όπως κάθε σεξουαλική δυσλειτουργία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Αρχικά η γυναίκα πρέπει να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί το πρόβλημα που της συμβαίνει και στη συνέχεια να απευθυνθεί σε ψυχολόγο εξειδικευμένο στη σεξουαλική υγεία. Ο ειδικός θα την βοηθήσει να καταλάβει ποιες σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα διατηρούν και ενισχύουν το πρόβλημα και με ποιο τρόπο θα απεγκλωβιστεί από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει τελικά να δει το σεξ όχι ως κάτι δυσάρεστο αλλά ως απόλαυση!

Write A Comment