Γυναίκα

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Επιτέλους έφτασε η ώρα που θα κρατήσετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας. Η ανυπομονησία τόσο η δική σας όσο και του συντρόφου σας, πριν από αυτό το σπουδαίο γεγονός, δεν μπορεί να συγκριθεί σχεδόν με τίποτα από όσα θα βιώσετε στη ζωή σας.
Τοκετός ονομάζεται η διαδικασία και ο χρόνος που χρειάζεται, για την έξοδο του εμβρύου και του πλακούντα από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας. Διαρκεί κατά μέσο όρο 8-10 ώρες, ενώ στις πολύτοκες λιγότερο.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΚΕΤΟΥ
ΣΥΣΤΟΛΕΣ: Το 1ο στάδιο του τοκετού συνήθως διαρκεί αρκετές ώρες. Όταν αισθανθείτε συσπάσεις, αν δεν νιώθετε έντονη δυσφορία καλύτερα να μείνετε σπίτι. Αν πάλι πονάτε πολύ και η σύσπαση είναι έντονη, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό ή τη μαία σας. Στην αρχή είναι ακανόνιστες, μετά αντικαθίστανται από άλλες συχνότερες, πιο επώδυνες και μεγαλύτερης διάρκειας. Όταν έχετε συστολή κάθε 10 λεπτά και διαρκεί έως 40 δευτερόλεπτα, τότε θα πάτε στο μαιευτήριο. Για να τις μετράτε θα κρατάτε ένα ρολόι και θα ακουμπάτε τις παλάμες σας στην κοιλιά σας, σε κάθε συστολή θα πετρώνει.

ΡΗΞΗ ΘΥΛΑΚΙΟΥ: Σπάνε τα νερά. Θα νιώσετε μικρή ή μεγάλη απώλεια υγρών από το κόλπο. Τότε επικοινωνείτε με το γιατρό ή την μαία σας ακόμη και αν δεν έχετε αρχίσει να πονάτε. Θα αναφέρετε το χρώμα των υγρών, αν περιέχουν αίμα και την ώρα που έσπασαν. Αν δείτε έντονο κόκκινο αίμα χωρίς να πανικοβάλλεστε θα πάτε το γρηγορότερο στο μαιευτήριο.

ΒΛΕΝΝΟΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ

Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Καλό είναι να είναι έτοιμη από την 36η εβδομάδα. Να περιέχει: Παντόφλες,κάλτσες,2-3 νυχτικά με άνοιγμα μπροστά για το θηλασμό, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, τα καλλυντικά σας, επιθέματα στήθους,2 σουτιέν θηλασμού, εσώρουχα μίας χρήσης, ρούχα για την επιστροφή στο σπίτι δικά σας και του μωρού σας. Ψαλιδάκι για τα νύχια και γάντια για το μωρό, το αγαπημένο σας βιβλίο, τις ταυτότητες σας και όλες σας τις εξετάσεις. Τα περισσότερα μαιευτήρια σας παρέχουν ρούχα για τον τοκετό, παντόφλες, σερβιέτες, πάνες και όλα τα ρούχα του μωρού εντός μαιευτηρίου.

Η ΑΦΙΞΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ
Μόλις φτάσετε, ο σύντροφος σας θα κανονίσει την εισαγωγή και εσάς θα σας παραλάβει η μαία. Ανάλογα με την κατάσταση που θα φτάσετε θα σας πάρει ένα πλήρες ιστορικό, θα ακούσει την καρδιά του μωρού σας, θα σας βοηθήσει να αλλάξετε ρούχα, θα σας εξετάσει από το κόλπο για να διαπιστώσει σε ποιό στάδιο του τοκετού είστε και μετά με εντολή του γιατρού σας, θα γίνει ξύρισμα, κλύσμα και θα μπει ο ορός. Θα σας συνδέσει στο καρδιοτοκογράφο, όπου θα ελέγχεται η δραστηριότητα της μήτρας και η καρδιακή λειτουργία του μωρού σας. Έπειτα θα μετρήσει την θερμοκρασία ,την πίεση και το σφυγμό σας. Τέλος αφού έχουν τελειώσει τα διαδικαστικά, θα καλέσει τον σύντροφο να έρθει δίπλα σας.

ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ
1Ο ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ: Αρχίζει με την έναρξη του τοκετού και τελειώνει όταν η διαστολή του τραχήλου γίνει τελεία, δηλαδή 10 εκατοστά. Διαρκεί συνήθως αρκετές ώρες στις πρωτότοκες, περίπου 8-12 ώρες. Χαρακτηριστικό του τοκετού είναι οι ωδίνες. Είναι περιοδικές και καθώς προχωράει ο τοκετός, πυκνώνουν και γίνονται πιο δυνατές. Στην αρχή είναι ανά 20-30 λεπτά και διαρκούν ως 30 δευτερόλεπτα και στην πορεία έρχονται συχνότερα ανά 3 λεπτά και διαρκούν περίπου 1 λεπτό. Έτσι επιτυγχάνεται η διαστολή του τραχήλου. Η επίτοκος πρέπει να ουρεί συχνά. Σε αυτό το στάδιο, αν το επιθυμεί η γυναίκα θα γίνει η επισκληρίδιος. Χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει από τον πόνο, χωρίς η γυναίκα να χάσει την αίσθηση των μυών της πυέλου, οι οποίοι χρειάζονται για τον φυσικό τοκετό. Το αναλγητικό χορηγείται μέσω καθετήρα.
2Ο ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΞΩΘΗΣΗΣ: Αρχίζει όταν η διαστολή είναι τελεία και τελειώνει με την γέννηση του μωρού σας. Διαρκεί περίπου 40 λεπτά στις πρωτότοκες και 20 λεπτά στις πολύτοκες, δεν πρέπει να ξεπερνά σε διάρκεια την 1 ώρα. Οι ωδίνες έρχονται ανά 2-3 λεπτά για 1 λεπτό. Η επίτοκος έχει το αίσθημα της αφόδευσης, υπάρχουν άφθονες αιματηρές εκκρίσεις από τον κόλπο. Ο σύντροφος σας είναι συνέχεια δίπλα σας και σας εμψυχώνει. Όταν οι συσπάσεις έχουν κορυφωθεί και το κεφάλι του εμβρύου έχει κατέβει αρκετά και έχετε πίεση στο ορθό, τότε το κρεβάτι σπάει και τα πόδια θα ακουμπούν σε στηρίγματα δεξιά και αριστερά, αυτό βοηθάει να σπρώξετε σωστά. Παίρνετε πολύ καλή ανάσα και σπρώχνετε προς το περίνεο, δεν βγάζετε τον αέρα γρήγορα. Ανάλογα με την ελαστικότητα του δέρματος, όταν το κεφάλι του μωρού φανεί στα γεννητικά όργανα ίσως γίνει περινεοτομή για αποφυγή ρήξης του περινέου. Τότε με ελεγχόμενη εξώθηση, γεννιέται το μωρό σας. Αμέσως γίνεται απολίνωση του ομφάλιου λώρου και αναπνέει πλέον το μωρό μόνο του. Το παραλαμβάνει ο Παιδίατρος-Νεογνολόγος να το φροντίσει και μετά θα το φέρει στην αγκαλιά σας.
3ο ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΟΤΟΚΙΑΣ: Αρχίζει μετά την γέννηση του μωρού σας και τελειώνει με την έξοδο του πλακούντα και των υμένων. Διαρκεί 10-30 λεπτά. Αφού τελειώσει ο γιατρός σας τα ράμματα θα παραμείνετε στην ανάνηψη περίπου για 1 ώρα και μετά θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο σας και το μωρό στο τμήμα νεογνών . Στο δωμάτιο πρέπει να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε. Ο σύντροφος σας πρέπει να σας εξασφαλίσει ένα ήρεμο περιβάλλον, χωρίς αδιάκριτους και ενοχλητικούς επισκέπτες, διότι σας περιμένει πολλή δουλειά όσον αφορά την φροντίδα του μωρού σας. Να σας ζήσει…

ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ
Είναι τεχνική τεχνητού τοκετού, που πραγματοποιείται με χειρουργική τομή στη κοιλιακή χώρα. Γίνεται προγραμματισμένα με ραντεβού 37-38η εβδομάδα κυήσεως ή και νωρίτερα αν υπάρχει ιατρικός λόγος. ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ: α)Αν κατά το φυσιολογικό τοκετό παρουσιαστεί επιπλοκή, όπου υπάρχει κίνδυνος για την υγεία ή την ζωή εγκύου ή εμβρύου π.χ. κακή οξυγόνωση εμβρύου ή δυσκολία διόδου του εμβρύου από το γεννητικό σωλήνα της γυναίκας β)Αν το παιδί κατεβαίνει με τα πόδια αντί το κεφάλι γ)Σε πολύδιμη κύηση δ)Αν η έγκυος παρουσιάσει υψηλή πίεση ε)Σε πρόπτωση ομφαλίδος ή αποκόλληση πλακούντα στ)Αν η κύηση είναι υψηλού κινδύνου ή η γυναίκα έχει προηγηθείσα καισαρική τομή.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ : Η μαία θα σας υποδεχτεί στο τμήμα εκεί δεν μπορεί να παραστεί ο σύντροφος σας. Θα σας πάρει το ιστορικό σας, θα ελεγχθούν οι εξετάσεις σας και θα ακούσει την καρδιά του μωρού σας. Στη συνέχεια θα γίνει υποκλισμός, ξύρισμα της περιοχής και θα μπει ο ορός. Στο χειρουργείο θα βρίσκεται ο γιατρός σας, ο βοηθός χειρουργός, ο αναισθησιολόγος, η μαία σας, οι μαίες του μαιευτηρίου και ο Παιδίατρος –Νεογνολόγος. Με την επισκληρίδιο δεν θα πονάτε αλλά θα αισθάνεστε κάποια πίεση και χειρισμούς όταν βγάζει το μωρό σας ο γιατρός σας. Σε λίγα λεπτά από την έναρξη του χειρουργείου γεννιέται το μωρό σας, το παίρνει για έλεγχο ο Παιδίατρος μετά το ντύνει η μαία και σας το φέρνει στην αγκαλιά σας. Η καισαρική σας θα διαρκέσει περίπου 30 λεπτά. Στο τμήμα ανάνηψης θα παραμείνετε για περίπου 2 ώρες και μετά θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο σας και το μωρό σας στο τμήμα νεογνών. Στο μαιευτήριο θα μείνετε για 4-5 μέρες.

Write A Comment