Άνδρας

ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΤΕΣΤ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ένα γονιδιακό τεστ το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει τις πλέον επιθετικές περιπτώσεις καρκίνου προστάτη και να τις διαχωρίζει από εκείνες με βραδεία εξέλιξη, κατάφεραν να αναπτύξουν Αμερικανοί ερευνητές. Οι ογκολόγοι θα μπορούν, με τη βοήθεια του συγκεκριμένου τεστ, να εντοπίζουν τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης θεραπείας και εκείνα που μπορούν να τεθούν απλώς υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, ο νέος βιο-δείκτης βασίζεται στον βαθμό έκφρασης τριών συγκεκριμένων γονιδίων και μπορεί να εκτιμήσει κατά πόσο ο καρκίνος θα αποδειχθεί επιθετικός και δυνητικά θανατηφόρος.

Η προγνωστική αποτελεσματικότητα του τεστ ελέγχθηκε μέσω βιοψίας όγκων 43 καρκινοπαθών, από τους οποίους τελικά, σε μια περίοδο δέκα ετών, οι 14 είχαν εμφανίσει προχωρημένου σταδίου καρκίνο. Το γενετικό τεστ των τριών γονιδίων εντόπισε σωστά και τους 14 ασθενείς με τους επιθετικούς όγκους.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί χρησιμοποιούν διάφορα τεστ για να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη και το βαθμό επιθετικότητάς του, ξεκινώντας συνήθως με το τεστ PSA, καθώς και την ψηλάφηση.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι άνδρες που κατατάσσονται αρχικά στην ομάδα χαμηλού κινδύνου, σταδιακά αναπτύσσουν προχωρημένο μεταστατικό -και τελικά θανατηφόρο- καρκίνο. Αν ένας ασθενής αργήσει να ξεκινήσει τη θεραπεία, μπορεί να χάσει το «παράθυρο ευκαιρίας» για την έγκαιρη αντιμετώπιση του όγκου στα αρχικά ακόμα στάδια του.

Από την άλλη, όμως, μια περιττή επιθετική θεραπεία (με χειρουργική αφαίρεση του προστάτη) μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το νέο γενετικό τεστ θα μπορούσε να διαφωτίσει καλύτερα τους γιατρούς για την προβλεπόμενη μελλοντική εξέλιξη κάθε όγκου.

 

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment