Άνδρας

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις ανήκουν πλέον στις επεμβάσεις ρουτίνας ενός έμπειρου χειρουργού οφθαλμιάτρου. Μόνο στην Αμερική γίνονται περίπου 1.000.000 επεμβάσεις το χρόνο και α αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς
Η τελειοποίηση των σύγχρονων Excimer Laser έχει σαν αποτέλεσμα οι επεμβάσεις αυτές να είναι ασφαλείς και σε πολλές περιπτώσεις να βελτιώνουν μετεγχειρητικά ακόμη και την οπτική οξύτητα που είχε ο ασθενής πριν την επέμβαση, με την καλύτερη δυνατή διόρθωση σε γυαλιά ή φακούς επαφής.
Οι διαθλαστικές επεμβάσεις διορθώνουν τα διαθλαστικά σφάλματα.

Τι σημαίνει διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού;
Η ιδανική ή τέλεια όραση ονομάζεται εμμετρωπία. Ο κερατοειδής χιτώνας και ο κρυσταλλοειδής φακός εστιάζουν με ακρίβεια τις ακτίνες του φωτός από ένα αντικείμενο επάνω στον αμφιβληστροειδή, δηλαδή στο πίσω μέρος του ματιού, επιτυγχάνοντας την τέλεια εικόνα. Όταν οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζουν ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή, υπάρχει διαθλαστικό σφάλμα ή αμετρωπία.

Οι συνήθεις διαθλαστικές ανωμαλίες είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.
Στην μυωπία οι ακτίνες του φωτός από το εξωτερικό περιβάλλον δεν εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά μπροστά από αυτόν με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καθαρά, ιδίως τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση.
Στην υπερμετρωπία οι ακτίνες του φωτός από το εξωτερικό περιβάλλον εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καθαρά κυρίως τα κοντινά αντικείμενα.
Ο αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία στην οποία οι δύο κύριοι άξονες του ματιού εστιάζουν σε διαφορετικά σημεία με αποτέλεσμα να υπάρχει παραμόρφωση της εικόνας των αντικειμένων.
Η αρχή των διαθλαστικών επεμβάσεων που διορθώνουν αυτά τα σφάλματα είναι σχετικά απλή :
Χρησιμοποιώντας μία δέσμη φωτός laser, μεταβάλλεται η καμπυλότητα του κερατοειδούς επιτρέποντας στο φώς να εστιάζει επάνω στον αμφιβληστροειδή. Αυτό εξασφαλίζει πολύ καλή όραση, δηλαδή εμμετρωπία.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ LASER
Οι κατεξοχήν διαθλαστικές επεμβάσεις με laser είναι η LASIK και η PRK. Οι στατιστικές που έγιναν μετά από εκατοντάδες χιλιάδες επεμβάσεις απέδειξαν ότι και οι δύο μέθοδοι έχουν εξαιρετικά και σταθερά σε βάθος χρόνου αποτελέσματα.

LASIK
Είναι η πιο διαδεδομένη παγκοσμίως μέθοδος διόρθωσης των οπτικών σφαλμάτων. Είναι ανώδυνη, σύντομη και ασφαλής.
Το laser δεν γίνεται απευθείας στην επιφάνεια του ματιού αλλά κάτω από ένα πολύ λεπτό στρώμα κερατοειδούς το οποίο δημιουργείται από ένα ειδικό εργαλείο , τον μικροκερατόμο και τώρα πλέον πάλι με ένα ειδικό laser. Το λεπτό αυτό πέταλο του κερατοειδούς καλύπτει στη συνέχεια την επιφάνεια που έχει γίνει το laser και έτσι η ανάρρωση είναι γρήγορη και ανώδυνη.
Η επέμβαση είναι εξαιρετικά προβλέψιμη μετεγχειρητικά, η αναισθησία γίνεται μόνο τοπικά με σταγόνες και η όραση αποκαθίσταται ταχύτατα σε μόλις λίγες ώρες , στις περισσότερες των περιπτώσεων.

PRK- ASLA
H PRK είναι μία εξίσου ασφαλής και γρήγορη μέθοδος. Στην περίπτωση αυτή απομακρύνεται μόνο η πρώτη στιβάδα του κερατοειδούς ( επιθήλιο ), το laser γίνεται αμέσως μετά και τέλος τοποθετείται ένας προστατευτικός φακός επαφής για μία έως δύο ημέρες.
Η όραση αποκαθίσταται σταδιακά, είναι πολύ ικανοποιητική την πρώτη εβδομάδα και πολύ καλή στο τέλος του πρώτου μήνα.
Με το 8ης γενιάς λέιζερ που διαθέτoυμε, η μέθοδος αυτή γίνεται εξ ολοκλήρου από το λέιζερ χωρίς να αγγίζεται το μάτι με οποιοδήποτε τρόπο και ονομάζεται ASLA ( Advanced Surface Laser Ablation) ή One step, No Touch technique. Το πλεονέκτημα αυτής της πρωτοποριακής τεχνικής είναι η ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης όπως και η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων δυσφορίας ή και πόνου που υπήρχαν μετά από την κλασσική επέμβαση του PRK.

Βεβαίως οι διαθλαστικές επεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν σε όλους. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και η διόρθωσή τους να είναι σταθερή για ένα τουλάχιστον χρόνο. Πρέπει επίσης να μην υπάρχουν χρόνιες παθήσεις στον κερατοειδή ή τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού όπως και άλλη οφθαλμολογική ασθένεια ή φλεγμονή.

Οπωσδήποτε πριν την επέμβαση προηγείται μία εκτεταμένη και λεπτομερής μελέτη( προεγχειρητικός έλεγχος), ο οποίος καθορίζει εάν η επέμβαση είναι εφικτή όπως και τη μέθοδο η οποία θα εφαρμοσθεί.

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις είναι πλέον αναμφισβήτητα μία εξαιρετική εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας η οποία έχει ελαχιστοποιήσει τις επιπλοκές και η οποία μπορεί να μας δώσει σωστή ποιοτική όραση και ελευθερία στις δραστηριότητές μας.

 

*Ο Δρ. Ιωάννης Μ. Ασλανίδης είναι επίκουρος καθηγητής του Παν/μιου Cornell της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού και Διαθλαστικού Κέντρου “Εμμετρωπία”.

 

 

 

 

 

 

Write A Comment