Δερματολογία

ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΙΔΩΣΗ ΜΕ ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Δραστικές και ασφαλείς λύσεις στην αντιμετωπίση δύο από τις πλέον οδυνηρές δερματοπάθειες, την ψωρίαση και τη χρόνια κνίδωση, παρουσιάστηκαν από την εταιρεία Novartis στο 22ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV 2013) που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα πιλοτικών μελετών φάσης ΙΙΙ για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας με την ουσία secukinumab (ΑΙΝ457), καθώς και της χρόνιας αυθόρμητης κνίδωσης με την ουσία omalizumab (Xolair®).

Πρόκειται, μάλιστα, για αποτελέσματα-ορόσημα, καθώς παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε συνέδριο, ενισχύοντας παράλληλα το ρόλο της Novartis στον τομέα των δερματολογικών σκευασμάτων.

Στοχευμένες θεραπείες για ψωρίαση & χρόνια κνίδωση
«Τα νέα αποτελέσματα φάσης ΙΙΙ για το secukinumab και το omalizumab που παρουσιάστηκαν στο EADV καταδεικνύουν τη δυνατότητά μας να μεταβάλουμε την θεραπεία των ασθενών με ψωρίαση και τη χρόνια αυθόρμητη κνίδωση με στόχο την επίτευξη καθαρού δέρματος», δήλωσε ο David Epstein, Head of the Pharmaceuticals Division της Novartis Pharma AG. «Η ειδική δερματολογία είναι ένα αναδυόμενο, ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο για τη Novartis, και παρακολουθούμε τις εξελίξεις ώστε να προσφέρουμε μια καινοτόμο προσέγγιση στις στοχευμένες θεραπείες για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές δερματοπάθειες και χρήζουν νέων θεραπευτικών επιλογών».

Σημαντική υποχώρηση της ψωρίασης από την πρώτη ένεση
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο EADV τα αποτελέσματα της πιλοτικής μελέτης άμεσης σύγκρισης φάσης ΙΙΙ FIXTURE, τα οποία καταδεικνύουν την ανωτερότητα του αναστολέα της IL-17 secukinumab έναντι του Enbrel® (etanercept), φαρμάκου το οποίο ανήκει στην κατηγορία των φαρμακευτικών αγωγών που είναι γνωστά ως αντι-TNF αναστολείς, στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

Η μελέτη έχει ήδη καταδείξει σημαντική υποχώρηση των ψωριασικών πλακών από την πρώτη κιόλας εφαρμογή της θεραπείας με την ουσία secukinumab, η οποία είναι σε ενέσιμη μορφή, υποδόρια, μία φορά το μήνα.

Επίσης, στο συνέδριο ανακοινώθηκαν δεδομένα από τρεις επιπλέον μελέτες φάσης ΙΙΙ από το δυναμικό, διεθνές πρόγραμμα κλινικών μελετών του secukinumab –του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής προγράμματος κλινικών μελετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

Το secukinumab είναι η πρώτη θεραπεία, η οποία στοχεύει εκλεκτικά την IL-17A και παρουσιάζει αποτελέσματα φάσης ΙΙΙ στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας. Η IL-17A είναι μία κεντρική κυτοκίνη (πρωτεΐνη-μεταφορέας), η οποία εμπλέκεται στην ανάπτυξη της ψωρίασης, και ανευρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο προσβληθέν από τη νόσο δέρμα. Η έρευνα δείχνει ότι η IL-17A διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση της αυτοάνοσης απάντησης του οργανισμού σε διαταραχές, όπως είναι η μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας και συνιστά προτιμώμενο στόχο για τις υπό έρευνα θεραπείες. Υπάρχει σαφής ανεκπλήρωτη ανάγκη για νέες ψωριασικές θεραπείες με ταχύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια δράση για την ανακούφιση των εκφυλιστικών συμπτωμάτων της νόσου.

Χρόνια κνίδωση: υποχώρηση των συμπτωμάτων από το πρώτο 24ωρο
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο EADV δεδομένα από τη μελέτη ASTERIA I, την τελευταία από τις τρεις πιλοτικές εγκριτικές μελέτες για το omalizumab στη χρόνια αυθόρμητη κνίδωση.

Η μελέτη καταδεικνύει ραγδαία υποχώρηση των βασανιστικών συμπτωμάτων της νόσου μέσα σε ελάχιστες μέρες από την εφαρμογή της θεραπείας με omalizumab, η οποία επίσης χορηγείται με υποδόρια ένεση. Αρκετοί ασθενείς, μάλιστα, αναφέρουν πλήρη εξαφάνιση των συμπτωμάτων από το πρώτο κιόλας 24ωρο.

Νωρίτερα φέτος, παρουσιάστηκαν σε μεγάλα ιατρικά συνέδρια θετικά αποτελέσματα από τις μελέτες ASTERIA II και GLACIAL, τις δύο άλλες μελέτες φάσης ΙΙΙ του omalizumab στη χρόνια αυθόρμητη κνίδωση.

Η χρόνια αυθόρμητη κνίδωση, επίσης γνωστή ως χρόνια ιδιοπαθής κνίδωση στις Η.Π.Α., είναι μία σοβαρή και δυσάρεστη δερματική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρές, διογκωμένες, κνησμώδεις και ορισμένες φορές επώδυνες δερματικές βλατίδες και πομφούς, που εμφανίζονται αυτόματα και επανεμφανίζονται για περισσότερες από έξι εβδομάδες.

Σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, ο επιπολασμός της χρόνιας αυθόρμητης κνίδωσης κυμαίνεται από 0,5% έως 1% παγκοσμίως. Υπάρχει, επίσης, σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη στη χρόνια ιδιοπαθή κνίδωση, καθώς περισσότερο από το 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνεται στις εγκεκριμένες δόσεις των αντιϊσταμινικών, τα οποία συνιστούν τη βάση της τρέχουσας συμπτωματικής θεραπείας.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

1 Comment

  1. Γιώργος Ιωαννίδης Reply

    Καλημέρα
    Θα ήθελα αν είναι δυνατών να με ενημερώσετε πότε θα το θέση σε κυκλοφορία το φάρμακο για την ψωρίαση η εταιρεία Novartis .
    Ευχαριστώ πολύ

Write A Comment