Αλλεργιολογία

ΕΚΚΡΙΤΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ- ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΟΛΟΕΤΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι άνθρωποι είμαστε ευαίσθητοι στις αλλαγές του καιρού, με συνέπεια να παρουσιάζουμε προβλήματα αναπνοής ή ακοής ιδίως τον Σεπτέμβριο. Η αλλεργική ρινίτιδα και η εκκριτική ορώδης ωτίτιδα, εποχιακά συμπτώματα, αποτελούν συνηθισμένες εκδηλώσεις, που όμως ταλαιπωρούν. Παράλληλα, προσοχή θέλουν και τα παιδιά που μπορεί να παρουσιάσουν διάφορα προβλήματα.

Παιδικά προβλήματα: υγρό, κρεατάκια, αμυγδαλές
Ροχαλίζει στον ύπνο του το παιδί σας ή διακόπτεται ξαφνικά η αναπνοή του (υπνική άπνοια);
Όποια κι αν είναι η αιτία (πιθανώς υπερτροφία από κρεατάκια και αμυγδαλές), στην αρχή της σχολικής χρονιάς είναι απαραίτητο να οδηγηθείτε στον ΩΡΛ για μια απλή εξέταση.
Τα θαλάσσια μπάνια βοηθούν στα μπουκώματα της μύτης και τις ιγμορίτιδες. Οι βλέννες υποχωρούν και η αναπνοή βελτιώνεται.
Τον Σεπτέμβριο όμως, με την αλλαγή του καιρού και την επάνοδο στις πόλεις, τα προβλήματα επιστρέφουν. Είναι καιρός τώρα να τα αντιμετωπίσουμε, πριν αρχίσει η περίοδος των ιώσεων και των οξέων μικροβιακών λοιμώξεων.

Συμπτώματα
Παιδιά που υποφέρουν από διογκωμένα κρεατάκια και αμυγδαλές δεν κοιμούνται σωστά, δυσπνοούν και κουράζονται. Αυτοί οι υπερτροφικοί ιστοί κλείνουν τις διόδους των ευσταγχιανών σαλπίγγων και επομένως δημιουργείται υγρό πίσω από το τύμπανο, το οποίο ονομάζουμε εκκριτική ωτίτιδα. Τότε έχουμε, επιπλέον, πτώση ακοής περίπου 20-30 ντεσιμπέλ, που είναι σημαντική για ένα παιδί με αναπτυσσόμενο λόγο. Στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό παρουσιάζει νευρικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.

 Η λύση
Αυτά τα προβλήματα είναι καλή εποχή να λυθούν το φθινόπωρο που ο καιρός είναι ακόμη καλός, πριν ξεκινήσουν οι εμπύρετες λοιμώξεις και συμπέσει ακόμα μια επιβάρυνση στην υγεία του παιδιού.
Με το να αφαιρεθούν τα κρεατάκια και οι αμυγδαλές, επιτυγχάνεται ομαλός και ξεκούραστος ύπνος για το παιδί, που κοιμάται με το στόμα κλειστό, ώστε να μην δημιουργηθούν και προβλήματα στην άνω γνάθο (προπέτεια της γνάθου – δοντιών).
Εάν υπάρχει υγρό πίσω από το τύμπανο και όλο το καλοκαίρι δεν απορροφήθηκε, θα πρέπει και αυτό να αφαιρεθεί.
Το παιδί θα αναρρώσει πολύ γρήγορα και σε λιγότερο χρονικό διάστημα από μία εβδομάδα θα μπορεί να πάει στο σχολείο με ενέργεια και όρεξη.
Η χρονιά σας θα κυλίσει πιο ήρεμα, καθώς το παιδί δεν θα αρρωσταίνει. Η απόδοση στα μαθήματα, η ανάπτυξη και το ύψος του θα είναι πολύ διαφορετικά.
Τα εμπόδια στην αναπνοή, το συνεχές μπούκωμα και η καταρροή δημιουργούν βρογχίτιδα και προδιάθεση άσθματος.
Γιατί να αφήνουμε μια τέτοια κατάσταση να χρονίζει, όταν η λύση είναι πολύ απλή; Να απελευθερώσουμε την αναπνευστική οδό.

 Εκκριτική ωτίτιδα
Τον Σεπτέμβριο μπορεί να παρουσιάσει κάποιος και προβλήματα ακοής, που πιθανόν να οφείλονται σε ιώσεις της εποχής. Το κρύωμα που οδηγεί σε εκκριτική ωτίτιδα, αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να μετατραπεί σε οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα.
Η μείωση της ακοής οφείλεται είτε σε κάποιο κρύωμα, το συνάχι μέσω της ευσταγχιανούς σάλπιγγας μεταφέρεται ως υγρό πίσω από το τύμπανο και στην αρχή δημιουργεί ορώδη ωτίτιδα, που αν δεν θεραπευτεί οδηγεί σε οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα, είτε σε πιο απλά προβλήματα όπως συλλογή κεριού που μετά από έναν καθαρισμό επανέρχεται.
Εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να παρουσιάσει και κάποιος ξαφνικά, κυρίως όταν πετά με αεροπλάνο και κατά την απογείωση ή έπειτα από έκθεση σε υψηλό υψόμετρο. Γεγονός που προέρχεται από την κακή αναπνοή που συνοδεύεται από μπούκωμα ή συνάχι.

Εποχιακή και αλλεργική ολοετής ρινίτιδα
Το φθινόπωρο που αλλάζει ο καιρός και το κλίμα αρχίζει να γίνεται πιο υγρό, εκδηλώνονται οι αλλεργικές ρινίτιδες, εκείνες που οφείλονται στην υγρασία, στα πρωτοβρόχια και στους μύκητες. Η κλινική τους εικόνα περιλαμβάνει καθημερινά φταρνίσματα και ένα περίεργο και ενοχλητικό μπούκωμα στη μύτη που δεν οφείλεται σε κρύωμα.
Βέβαια, εκτός από την εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα που εμφανίζεται κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες, υπάρχουν και άνθρωποι που υποφέρουν από τη λεγόμενη ολοετή αλλεργική ρινίτιδα. Πάσχουν, δηλαδή, από ρινίτιδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εδώ η αλλεργία οφείλεται στην οικιακή σκόνη, σκόνη που κατακάθεται σε βιβλία, ρούχα, λούτρινα ζωάκια, μοκέτες κ.λπ.

Πώς εκδηλώνεται η αλλεργική ρινίτιδα;
Η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με έντονη καταρροή και μπούκωμα της μύτης, κνησμό στη μύτη, στον φάρυγγα και στο έσω τμήμα του αυτιού, δάκρυα και πταρμούς.
Στα παιδιά συχνά συναντάμε βήχα ή δύσπνοια στη διάρκεια της άθλησης.

 Θεραπεία
Άμεση λήψη αγωγής που περιλαμβάνει ειδικό σπρέι, το οποίο καλύπτει και ηρεμεί τον βλεννογόνο της μύτης, χωρίς να τον αφήνει να εμφανίσει αλλεργικά συμπτώματα.
Ακόμη, συστήνεται αντισταμινικό χάπι με την ίδια δράση, αλλά και όταν η αλλεργία δεν εντοπίζεται μόνο στη μύτη αλλά και στους βρόγχους, προκαλώντας σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, συστήνεται συμπληρωματικά και κάποιο εισπνεόμενο.

Write A Comment