Γυναίκα

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τα κρούσματα καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές λένε πως είναι ασαφές εάν η αύξηση οφείλεται στην βελτιωμένη διάγνωση της νόσου ή σε νέους παράγοντες κινδύνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology», δείχνει ότι τα κρούσματα του συγκεκριμένου καρκίνου στις νέες γυναίκες αυξάνονται κατά περισσότερο από 1% τον χρόνο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί παγκοσμίως στις γυναίκες τη συχνότερη μορφή καρκίνου και τη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνου.

Στις νέες γυναίκες είναι σπάνιος – μόνο το περίπου 5% όλων των καρκίνων του μαστού εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Εντούτοις, αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των νεαρών γυναικών.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από γάλλους και ιταλούς επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν τις διαχρονικές τάσεις του καρκίνου του μαστού στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν καλύπτουν προέρχονται από 37 μητρώα καρκίνου που τηρούνται σε διάφορες περιοχές των χωρών αυτών και καλύπτουν σχεδόν δύο δεκαετίες (από το 1990 έως και το 2008).

Όπως γράφουν, κατά μέσον όρο παρατήρησαν ετήσια αύξηση κατά 1,19% στα κρούσματα στις νέες γυναίκες, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Η αύξηση αυτή κυμαινόταν από 0,20% το χρόνο στη Βουλγαρία έως 2,68% στην Πορτογαλία.

Ωστόσο, είναι ασαφές που ακριβώς οφείλεται αυτό, υπογραμμίζουν στο άρθρο τους.

«Η αύξηση στην επίπτωση ήταν μεγαλύτερη στις ηλικίες κάτω των 35 ετών και ιδίως για τα πορογενή καρκινώματα (σ.σ. είναι ένα είδος που εντοπίζεται σε μεγάλους μαστικούς πόρους)», γράφουν ο δρ Brice Leclère, από το Μητρώο Καρκίνου της Loire-Atlantique και της Vendée, στην Νάντη, και οι συνεργάτες του.

«Η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται σε ανάλογη αύξηση των παραγόντων κινδύνου και/ή σε αλλαγές στη διάγνωση και τις πρακτικές επιτήρησης, αλλά δεν μπορέσαμε να αποσαφηνίσουμε τι από τα δύο ισχύει», προσθέτουν.

Στους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού συμπεριλαμβάνονται η απόκτηση λίγων παιδιών ή/και σε μεγάλη ηλικία, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή, σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Write A Comment