ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ AIDS ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΑΚΡΥΑ

35 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του AIDS και θα χρειαστούν θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής τους

Σήμερα υπολογίζεται ότι 35 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του AIDS και θα χρειαστούν θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μετά την καθιέρωση των νέων θεραπευτικών οδηγιών του ΠΟΥ το 2013, θεραπεία λαμβάνει μόνο το 34% από τα 26 εκατομμύρια των ανθρώπων που τη δικαιούνται. Με τα νούμερα αυτά κατά νου και με μειωμένη χρηματοδότηση, οι δηλώσεις σχετικά με το τέλος του ιού του AIDS είναι τουλάχιστον πρώιμες, ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (International Planned Parenthood Federation – IPPF) με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS 2013.

Ο Γενικός Διευθυντής της IPPF, Tewodros Melesse δήλωσε: “Υποστηρίζουμε στο έπακρο το όραμα UNAIDS για έναν κόσμο χωρίς AIDS καθώς και το όραμα του ΠΟΥ για μηδενικό αριθμό θανάτων από το AIDS, μηδενικά ποσοστά μολύνσεων από τον HIV και μηδενικά ποσοστά στίγματος και διάκρισης λόγω του HIV. Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος εφησυχασμού καθώς ορισμένα μέσα ενημέρωσης μιλούν για το τέλος του AIDS. Θα ήταν προτιμότερο να λέγαμε ότι μπορούμε πλέον να διακρίνουμε την αρχή του τέλους του AIDS, αλλά αν διακόψουμε έστω και για ένα λεπτό η πρόοδος που συντελείται μπορεί εύκολα να εκτροχιαστεί.

Παρόλο που ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας μειώνεται, σημειώθηκαν 2,3 εκατομμύρια περιστατικά νέων μολύνσεων το 2012 και 1,6 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ το στίγμα παραμένει μεγάλο εμπόδιο. Πρέπει να αντιμετωπιστούν επείγουσες προκλήσεις ως προς την απόκριση στον HIV. Οι προσπάθειες στον τομέα της υγείας πρέπει να στοχεύουν στα εξής:
• Αύξηση του ποσοστού νέων μολύνσεων από HIV σε χώρες μεσαίου εισοδήματος
• Γενικευμένη επιδημία στην Υποσαχάρια Αφρική
• Μάστιγα της σεξουαλικής και έμφυλης βίας
• Ομοφυλοφοβία στην Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και πολλά μέρη της Αφρικής.

Είναι ανάγκη να εφαρμόσουμε μια οργανωμένη προσέγγιση η οποία να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρώνονται σε βασικές πληθυσμιακές ομάδες όπως τα εκδιδόμενα άτομα (sex workers), άντρες που έχουν ερωτική επαφή με άντρες, διεμφυλικά άτομα, πρόσφυγες, κρατούμενοι και χρήστες ναρκωτικών.

Ο Σύμβουλος της IPPF σε θέματα HIV, Alan Smith, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί η προσπάθεια: “Ο τομέας της ανάπτυξης έχει πολλά να μάθει από το κίνημα για τον HIV, του οποίου η επιτυχία βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον ακτιβισμό των κοινοτήτων. Την 1η Δεκεμβρίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ας ανανεώσουμε τη δέσμευση μας για έναν κόσμο χωρίς AIDS”.

ΠΗΓΗ: www.protothema.grΣχολιάστε

— required *

— required *

*

code


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Error, no group ID set! Check your syntax!