O Γιατρός Συμβουλεύει

ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ξέρετε τι λένε, ότι οι τρύπες στη ζώνη σου θα σου πουν την αλήθεια: Εάν η μέση σας έχει κερδίσει μπόνους στην περίμετρο τότε πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα απλό φουσκωματάκι.

Οι διαιτολόγοι χρησιμοποιούμε έναν πολύ πιασάρικο όρο γι’ αυτή την “κοιλίτσα”, γνωστό ως σχήμα “μήλο”. Το κοιλιακό λίπος σε φυσιολογικές καταστάσεις δεν αποτελεί κίνδυνο, ωστόσο η υπερβολική εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Το ενδοκοιλιακό λίπος παρατηρείται και σε άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά με έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ενδοκοιλιακό λίπος συνδέεται με παθήσεις όπως καρδιαγγειακά επεισόδια, αυξημένη αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και κάποια είδη καρκίνων. Το λίπος το οποίο αυξάνεται ενδοκοιλιακά και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό όπως το υποδόριο, περιβάλλει σε μεγάλο βαθμό τα όργανα ενώ δυσχεραίνεται και η λειτουργία της καρδιάς.

Τι εννοούμε αυξημένο κοιλιακό λίπος και ποια τα πιθανά προβλήματα;
Η περιφέρεια της μέσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του κοιλιακού λίπους. Όσο αυξάνεται η περιφέρεια μέσης αυξάνεται και το κοιλιακό λίπος και συνεπώς οι κίνδυνοι για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, όταν η περιφέρεια μέσης ξεπεράσει τα 80cm για τις γυναίκες και τα 94cm για τους άνδρες, τότε υπάρχει αυτό που λέμε high risk, αυξημένος κίνδυνος δηλαδή για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λίπος στην κοιλιά έχει πολλά περισσότερα βλαβερά λιπαρά και κορεσμένα λίπη, καθώς και μειωμένο ποσοστό πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά οξέα ρέουν απευθείας στο ήπαρ και προκαλούν αλυσιδωτή αντίδραση αυξάνοντας την παραγωγή της «κακής» χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ινσουλίνη μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματική στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα (αντίσταση στην ινσουλίνη). Πράγματι, το λίπος στην κοιλιά αποτελεί βασικό δείκτη «μεταβολικού συνδρόμου», μια σειρά ανωμαλιών που περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος, της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αύξηση της θνησιμότητας.

Κοιλιακό λίπος: Είναι υπόθεση αντρών ή γυναικών ;
Οι άντρες τείνουν να συλλέγουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά απ’ ότι οι γυναίκες και αυτό αρχίζει στα πρώτα στάδια της ζωής. Κατά την περίοδο της εφηβείας καθώς και μετά από αυτή, οι άνδρες αρχίζουν να αποθηκεύουν λίπος στην κοιλιά. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι άνδρες εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό στεφανιαίας νόσου. Σε μελέτη που έγινε βρέθηκε ότι οι άντρες με περίσσεια λίπους στην κοιλιά καθώς και με μεγάλη περίμετρο μέσης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Εκτός από τα καρδιαγγειακά προβλήματα, το κοιλιακό λίπος σχετίζεται και με στυτική δυσλειτουργία σε άνδρες άνω των 60 ετών.

Η παρακολούθηση της περιμέτρου μέσης, είναι μια καλή μέθοδος που βοηθά στην πρόβλεψη προσβολής από υψηλή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Η αυξημένη περίμετρος της μέσης πέραν των κανονικών ορίων, είναι δείκτης κοιλιακής παχυσαρκίας που εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους. Για αυτό πρέπει να λαμβάνονται μέτρα μείωσης της.

ΠΗΓΗ: genenutrition.gr 

Write A Comment