O Γιατρός Συμβουλεύει

ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η όγκο-υπερθερμία είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος καταπολέμησης του καρκίνου , η οποία εφαρμόζεται παράλληλα και συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους , όπως την χημειοθεραπευτική , την ακτινοθεραπευτική και τη χειρουργική , τη δράση των οποίων ενισχύει .

Για τον λόγo αυτό , η όγκο-υπερθερμία χαρακτηρίζεται πλέον ως ο τέταρτος πυλώνας στην αντιμετώπιση του καρκίνου , μαζί με τις τρεις προαναφερθείσες μεθόδους . Χωρίζεται σε ολοσωματική (εντατική -42,5 0C ή ήπια -39,5 0C) και περιοχική υπερθερμία .

Η θεραπευτική δράση της μεθόδου της περιοχικής όγκο-υπερθερμίας έγκειται στην εκλεκτική υπερθέρμανση του όγκου μέσα σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο με ραδιοσυχνότητα 13,56 MHz. Στόχος είναι η απόπτωση των καρκινικών κυττάρων και η συνακόλουθη συρρίκνωση όγκων και μεταστάσεων .Η δημιουργία συντονισμένου συστήματος ταλάντωσης μεταβάλλει την ηλεκτροστατική χωρητικότητα του καρκινικού κυττάρου , καταστρέφοντας τον μηχανισμό αναπαραγωγής του . Συγχρόνως , αυξάνει τη ροή αιμάτωσης και την διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης , ούτως ώστε η κυταρροτοξική δράση της χημειοθεραπείας ή της ακτινοβολίας να είναι εξαιρετικά αυξημένη .

Η μέθοδος είναι απολύτως ακίνδυνη τόσο για τον ιατρό – χρήστη όσο και για τον ασθενή , καθώς με τη νέα γενιά μηχανημάτων έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερθέρμανσης του δέρματος .

Στο ιατρείο μας υπάρχει το μηχάνημα της περιοχικής υπερθερμίας και γίνονται θεραπείες συμπληρωματικά για τον καρκίνο .

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας της Ελλάδος (ΚΕΣΥ) , στις 6/9/2011 , η ιατρική μέθοδος της υπερθερμίας αναγνωρίστηκε ως ιατρική πράξη , εντάχθηκε στην ειδικότητα της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και σημειώθηκε ότι δρα μέσω υπερθέρμανσης των νοσούντων ιστών (δηλαδή χωρίς να εκπέμπεται ιονίζουσα βλαβερή ακτινοβολία) . Επίσης το ΚΕΣΥ τιμολόγησε την θεραπευτική πράξη της υπερθερμίας ανά συνεδρία , για την συνταγογραφησή της στα ασφαλιστικά ταμεία της.

Write A Comment