Έρευνες

ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε δεκάδες παιδιά από την Πάρο, την Αντίπαρο και τη Μήλο

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ειδικούς της Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης». Αφορά παιδιά με διαταραχές, όπως αυτισμό και αναπτυξιακή καθυστέρηση, τα οποία δεν μπορούν να έχουν τακτική πρόσβαση σε εξειδικευμένες δομές.

«Στην υλοποίηση του προγράμματος βοήθησαν σημαντικά οι υπάρχουσες δομές της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, καθώς και οι γιατροί των τοπικών δομών, όπως κέντρων υγείας», σημείωσε η επιστημονική διευθύντρια της μονάδας Τζένη Σουμάκη, σε ημερίδα που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

«Είδαμε νηπιαγωγούς να θέτουν στη διάθεση των γονιών την υποδομή για επικοινωνία με τους ειδικούς, πρόθυμοι να δώσουν μία άλλη διάσταση στο έργο τους», σχολίασε ο παιδοψυχίατρος Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Ημερίδα
Θέμα της ημερίδας ήταν «Διεπιστημονική παρέμβαση σε παιδιά μέσω Skype – Γεφυρώνοντας τις αποστάσεις» και παρουσιάστηκε ο απολογισμός των μέχρι τώρα παρεμβάσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέραν των παιδιών από την Αθήνα, συμμετείχαν στο πρόγραμμα 35 παιδιά από την Πάρο και 17 από τη Μήλο. Η προσέγγισή τους έγινε σε τέσσερις φάσεις: Ευαισθητοποίηση, ανίχνευση, διάγνωση και ένταξη στη θεραπεία. Κατά τη διάρκεια ενός έτους πραγματοποιήθηκαν 355 διαγνωστικές συνεδρίες.

Οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν τη θεραπεία μέσω Διαδικτύου (πρόγραμμα επικοινωνίας Skype) και κάθε δύο μήνες επισκέπτονταν τα παιδιά. Το σύνολο των θεραπευτικών ωρών -μέσω Skype- και με επιτόπιες συνεδρίες έφτασε τις 1.855. Η λογοθεραπεία κάλυψε 252 ώρες και η πρώιμη παρέμβαση 1.126 ώρες. Η συνολική διάρκεια της ψυχοθεραπείας γονέων και νηπίου έφτασε τις 72 ώρες. Σε περίπτωση διακοπής της σύνδεσης είχε προβλεφθεί εναλλακτικά η συνέχιση της θεραπείας μέσω τηλεφώνου.

ΠΗΓΗ: Έθνος

Write A Comment