Έρευνες

ΜΕ ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Εκτός από παχύσαρκα τα ελληνόπουλα έχουν και χαλασμένα δόντια!Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού παραρτήματος του του φορέα Συμμαχίας για ένα μέλλον χωρίς τερηδόνα , το 42,8% των παιδιών ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια ενω το 71% των εφήβων 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου δυο σφραγισμένα δόντια. Σε αυτά τα υψηλά ποσοστά βοηθά το γεγονός οτι η τερηδόνα είναι μια «σιωπηλή» νόσος αφού η εμφανισή της στα αρχικά στάδια δεν συνδέεται με πόνο ή άλλου είδους ενόχληση για τον ασθενή.

Πιο αναλυτικά στην Ελλάδα:
• Το 42,8% των παιδιών 5 ετών έχουν τερηδόνα (έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια).
• Τα παιδιά 12 ετών στην Ελλάδα έχουν κατά μέσο όρο 2 τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια.
• Το 71% των εφήβων 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου 2 σφραγισμένα δόντια και τουλάχιστον 1 τερηδονισμένο δόντι κατά μέσο όρο.
• Οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα δόντια και 5 εξαχθέντα δόντια.
• Τα άτομα ηλικίας 65-74 ετών έχουν χάσει κατά μέσο όρο 17 δόντια λόγω τερηδόνας.
• Η κακή στοματική υγεία των ενηλίκων και υπερήλικων λόγω τερηδόνας επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους, περιορίζει τις δραστηριότητές τους και δημιουργεί ψυχολογική δυσφορία.

Καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της στοματικής υγείας διαδραματίζει γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) δεν παρέχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη για Οδοντιατρική πρόληψη ή περίθαλψη καθώς και παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση και η εκπαίδευση. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι οι ανασφάλιστοι έχουν 2 έως και 5 φορές περισσότερες εξαγωγές και ανάγκες προσθετικής αντικατάστασης δοντιών από ότι έχουν οι ασφαλισμένοι.

 

Write A Comment