Ιατρικά Νέα

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΜΗΤΕΡΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Το μεγάλο όραμα του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”, να χτίσει ένα ογκολογικό νοσοκομείο που θα δώσει ελπίδα και χαμόγελο στα άρρωστα παιδιά και στους γονείς τους, έγινε πλέον πραγματικότητα.

Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιάTo πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια: την περίθαλψη του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

Το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά εντάσσεται διοικητικά και λειτουργικά στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” με το οποίο συνδέεται με εναέριο διάδρομο. Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και τα υφιστάμενα Ογκολογικά Τμήματα των δύο Νοσοκομείων Παίδων “Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού”.

Στόχος είναι το νέο Νοσοκομείο να αποτελέσει Κέντρο Αριστείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, με την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου νοσηλευτικών υπηρεσιών στα παιδιά με νεοπλασματικές νόσους και κακοήθεις αιματοπάθειες. Επιπλέον με το νέο Νοσοκομείο θα συντομευτεί ο χρόνος αναμονής για την εισαγωγή των άρρωστων παιδιών στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών, που σήμερα έχει συχνά μεγάλη διάρκεια λόγω του περιορισμένου αριθμού των κλινών, γεγονός που αποβαίνει εις βάρος της αποκατάστασης της υγείας των άρρωστων παιδιών. Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά.Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων και εφαρμογή κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας για την αντιμετώπιση γενετικών και νεοπλασματικών νοσημάτων.

Το Νοσοκομείο αποτελείται από κτιριακό συγκρότημα πέντε κτιρίων με συνολικό εμβαδόν 14.911 τ.μ., δυναμικότητας 138 κλινών και οικοδομήθηκε σε οικόπεδο του Στρατοπέδου “Βαρύτη” που προσφέρθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα εγκαίνια του Νοσοκομείου και η παράδοσή του στο κράτος πραγματοποιήθηκαν στις 14 Οκτώβριου 2010 σε μια συμβολική εκδήλωση που σφράγισε τον εορτασμό των 20 χρόνων του Συλλόγου.

Tα λειτουργικά Τμήματα που έχουν περιληφθεί στο νέο Νοσοκομείο είναι τα εξής:
Νοσηλευτική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, δυναμικότητας 18 κλινών
Τρεις Ογκολογικές – Αιματολογικές Νοσηλευτικές Μονάδες, δυναμικότητας 29 κλινών έκαστη
Τρεις Νοσηλευτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΝΟ.Μ.Η.Ν.) Ογκολογικών Αιματολογικών Τμημάτων, δυναμικότητας 8 κλινών έκαστη
Νοσηλευτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Τμήματος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, δυναμικότητας 5 κλινών
Νοσηλευτική Μονάδα Ραδιενεργού Θεραπείας , δυναμικότητας 1 κλίνης
Eργαστήρια in vitro
Ιατρείο Πόνου
Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
Κέντρο Αιμοδοσίας
Διαγνωστικό Τμήμα Positron Emission Tomography (P. E. T.)
Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής (με γ camera)
Αίθουσα συγκεντρώσεων 56 περίπου ατόμων
Σχολείο για την εκπαίδευση των νοσηλευόμενων παιδιών
Ξενώνας για τους γονείς

Η μελέτη του Νοσοκομείου βασίστηκε στις πιο σύγχρονες επιστημονικές κατευθύνσεις ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για ολοκληρωμένη διάγνωση, νοσηλεία και θεραπεία των παιδιών σε ένα χώρο που θα είναι συγχρόνως φιλικός προς αυτά. Βασικοί άξονες της μελέτης του Νοσοκομείου είναι:
Η ορθολογιστική εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιστημονικής προσέγγισης του μικρού ασθενούς.
Η εφαρμογή συγχρόνων προτύπων για την παραμονή των ασθενών παιδιών και των γονέων τους.
Η τήρηση των συγχρόνων προτύπων για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.
Η λειτουργική ένταξη του βιοϊατρικού εξοπλισμού και ιδίως του εξειδικευμένου (π.χ. PET-CT, γ camera κλπ).
Η δραστική μείωση του ποσοστού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη θεραπευτική προσέγγιση του κτιριακού περιβάλλοντος, δεδομένης της σημασίας αυτού στη θεραπευτική εξέλιξη του ασθενούς. Έτσι, δημιουργήθηκε ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του νέου Νοσοκομείου με χρήση πρωτότυπων σχημάτων, εναλλασσομένων χρωματισμών, πρόβλεψη παιδότοπων, παιδικών χαρών και χώρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον Σύλλογο και τους αρχιτέκτονες του έργου στις διακοσμητικές παρεμβάσεις του εσωτερικού χώρου, με σκοπό την δημιουργία παραμυθένιας ατμόσφαιρας που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και παρασύρει την παιδική φαντασία μακριά από τη σκληρή νοσηλευτική πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: elpida.org

Write A Comment