Ιατρικά Νέα

ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο τα περισσότερα κρούσματα σε επίπεδο Κρήτης.

Δραματική πρωτιά για τη χώρα μας στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αφού τουλάχιστον 3000 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους ενώ το 10%των ασθενών που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία προσβάλλονται από σοβαρές λοιμώξεις με συνέπεια το διπλασιασμό της διάρκειας νοσηλείας τους. Σε επίπεδο Κρήτης τα περισσότερα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων έχουν καταγραφεί στο Βενιζέλιο νοσοκομείο το οποίο από τις επόμενες ημέρες μπαίνει στο μικροσκόπιο των ειδικών προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία .

Σήμερα κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για το θέμα στη ΔΥΠΕ υπό τον λοιμωξιολόγο Αχιλλέα Γκίκα , αναλύθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα επισκέψεις στα νοσοκομεία της Κρήτης προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος λειτουργίας και να ενημερωθεί το προσωπικό για αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Κατάχρηση αντιβιοτικών
Η αντοχή στις λοιμώξεις είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης των υπαρχόντων αντιβιοτικών και εξαπλώνεται ταχύτατα εξαιτίας της έντονης μετακίνησης ατόμων μεταξύ των διαφόρων χωρών για λόγους τουριστικούς, ιατρικούς ή οικονομικούς, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Γκίκας.

«Η εμπειρία έδειξε», είπε, «ότι όταν η συχνότητα των ανθεκτικών στελεχών περάσει ένα κρίσιμο σημείο, η διασπορά τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη και καταγράφεται εξάπλωση στην κοινότητα, στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα. Επομένως είναι απαραίτητο να παρθούν έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της αντοχής».

 

Write A Comment