Έρευνες

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ – ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Αποτελέσματα έρευνας υποδεικνύουν ότι ενώ τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο τιθασεύουν τον πόνο, η μείωση του στρες μπορεί να εμποδίσει την έναρξη του πονοκεφάλου.

Ερευνητές ισχυροποιούν τη σχέση μεταξύ στρες και πονοκεφάλων με νέα έρευνα.

Αν και ο πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, το στρες παίζει σαφώς σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο σε συνέδριο νευρολογίας.

Ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες στη Γερμανία για 2 χρόνια και ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο στρες είχε κάποιος τόσο πιο έντονοι και συχνοί ήταν οι πονοκέφαλοι.

Η ερευνήτρια Dr. Sara Schramm, από το University of Duisburg-Essen στη Γερμανία, δήλωσε ότι το αυξανόμενο στρες οδήγησε σε μεγάλη συχνότητα πονοκεφάλων όλων των υποτύπων.

Συμμετέχοντες με ημικρανίες εμφάνισαν περισσότερο στρες σε σχέση με ανθρώπους που παρουσίαζαν πονοκεφάλους τάσης.

Όσοι ανέφεραν ότι εμφάνιζαν λίγο στρες στη ζωή τους είχαν λίγους ή καθόλου πονοκεφάλους.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες ενέταξαν τους πονοκεφάλους σε 4 κατηγορίες.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν 4 φορές το έτος και ανέφεραν πόσους πονοκεφάλους εμφάνισαν τους προηγούμενους 3 μήνες. Αξιολόγησαν επίσης το επίπεδο στρες με κλίμακα από 0 έως 100.

Όσοι είχαν πονοκέφαλο τάσης αξιολόγησαν το στρες τους με βαθμό 52 στα 100. Μια αύξηση 10 μονάδων στην κλίμακα στρες συνδέθηκε με αύξηση 6,3% στον αριθμό ημερών ανά μήνα που οι άνθρωποι είχαν πονοκέφαλο.

Σε όσους εμφάνιζαν ημικρανίες, το μέσο επίπεδο στρες ήταν 62 στα 100 και αύξηση κατά 10 μονάδες της κλίμακας του στρες συνδεόταν με άνοδο 4,3% του μηνιαίου αριθμού των πονοκέφαλων.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ενώ τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο τιθασεύουν τον πόνο, η μείωση του στρες μπορεί να εμποδίσει την έναρξη του πονοκεφάλου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Schramm δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι το στρες μπορεί να είναι παράγοντας που συμβάλλει στην έναρξη των πονοκεφάλων, ότι επιταχύνει την εξέλιξη σε χρόνιο πονοκέφαλο, επιδεινώνει τους πονοκεφάλους και ότι η εμπειρία του πονοκεφάλου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα στρες.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά όσον αφορά την υποστήριξη της ρύθμισης του στρες σε ασθενείς με διάφορα είδη πονοκεφάλου.

Επομένως, όσοι πάσχουν από χρόνιους πονοκεφάλους μπορεί να σκεφτούν τη γιόγκα πριν αναζητήσουν μια ασπιρίνη.

ΠΗΓΗ: Ξένος τύπος

 

Write A Comment