Ειδήσεις

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Με την άποψη ότι τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία φαίνεται να συντάσσεται ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πηγές από τον χώρο των φαρμακοποιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, με αφορμή την επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς φάνηκε να συμφωνεί με το σκεπτικό ότι ο αριθμός των φαρμακείων στην ελληνική επικράτεια είναι τέτοιος που να επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση του πολίτη στα ΜΥΣΥΦΑ, άρα δεν υπάρχει λόγος διάθεσής τους και από άλλα δίκτυα διανομής, όπως π.χ. τα σούπερ μάρκετ.

Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την άποψη ότι, η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ θα διεύρυνε την πρόσβαση του κοινού, λόγω του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αλλά έκρινε ότι τα φαρμακεία στην Ελλάδα, λειτουργούν επαρκώς τις αργίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, άρα ο πολίτης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Επί τάπητος ετέθη και ο ισχυρισμός πως η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 27,6%, συγκριτικά με το εξωτερικό, και η διάθεσή τους από τα σούπερ μάρκετ θα οδηγούσε σε μείωση, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό, αφού σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η τιμή των φαρμάκων καθορίζεται από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απελευθέρωσης των σημείων πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός της αγοράς. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν ισχυριζόμενοι ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία του πολίτη από τη μη ορθή χρήση τους.

Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FMA, τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι «θα απελευθερωθεί η τιμή, εντός των φαρμακείων, για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και εάν αυτή η λογική δεν αποδώσει, ως προς τη μείωση των τιμών, θα επανεξεταστεί τότε η πώλησή τους και από άλλα δίκτυα, εκτός των φαρμακείων».

ΠΗΓΗ: in.gr

Write A Comment