Ειδήσεις

85.000 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Λόγω της απεργίας διαρκείας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τις λίστες αναμονής στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Περίπου 85.000 άνθρωποι περιμένουν να αξιολογηθούν ή να επαναξιολογηθούν, προκειμένου να πάρουν αναπηρική σύνταξη, επίδομα ή άλλο βοήθημα που δικαιούνται.

Λόγω της απεργίας διαρκείας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ.

Στο μεταξύ, νέες αιτήσεις υποβάλλονται, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένα τρομακτικό αδιέξοδο, σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πλαφόν
Με την τροπολογία, καταργείται το ‘πλαφόν’ μηνιαίας αμοιβής στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που συμμετέχουν στις επιτροπές αναπηρίας, ενώ καθορίζονται και τα έξοδα κίνησής τους.

Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική της έκθεση, έως τις 9 Ιανουαρίου 24.500 περιστατικά δεν είχαν εξεταστεί, παραμένοντας σε εκκρεμότητα, ενώ στο μεταξύ είχαν υποβληθεί στα ΚΕΠΑ 11.500 νέες αιτήσεις για αξιολόγηση.

Συνολικά, οι εκκρεμείς – χωρίς προγραμματισμό προς εξέταση – αιτήσεις, ανέρχονταν τη συγκεκριμένη ημερομηνία στις 33.682.

Περιστατικά

Για τον μήνα Ιανουάριο, έχουν προγραμματιστεί συνολικά 22.017 περιστατικά, για τον Φεβρουάριο 24.467 και για ένα μέρος του Μαρτίου (δεν έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός) 4.740 περιστατικά.

Με απλά λόγια, περιμένουν να αξιολογηθούν από τα ΚΕΠΑ 84.906 άνθρωποι!

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Write A Comment