Διατροφή

«ΚΟΨΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ» ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης θα πρέπει να αποτελεί το 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης θα μπορούσε να αποτελεί το 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων- το ήμισυ από την προηγούμενη σύσταση του Οργανισμού, σύμφωνα με νέο προσχέδιο οδηγιών που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Μετά από επισκόπηση 9.000 ερευνών, πάνελ ειδικών του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης στο συγκεκριμένο επίπεδο θα καταπολεμήσει την παχυσαρκία και την τερηδόνα. Σε αυτό περιλαμβάνονται σάκχαρα που προστίθενται σε τρόφιμα και όσα είναι παρόντα στο μέλι, το σιρόπι και τους χυμούς φρούτων αλλά όχι όσα υπάρχουν φυσικά στα φρούτα.

Οι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί τρώνε περισσότερη ζάχαρη από όση προτείνει ο ΠΟΥ. Η μέση πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να μειωθεί κατά δυο τρίτα για να φθάσει στα επίπεδα που προτείνει ο Π.Ο.Υ.

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και ο Οργανισμός προσκαλεί το κοινό να τις σχολιάσει μέσω της ιστοσελίδας μέχρι τέλος Μαρτίου.

Πολλοί γιατροί επικρότησαν την προσπάθεια του Π.Ο.Υ να προσπαθήσει να περιορίσει την παγκόσμια αγάπη στα γλυκά.

Ο Dr. Robert Lustig, του University of California, δήλωσε ότι όσο λιγότερη ζάχαρη τρώμε τόσο καλύτερα είναι.

Όταν ο ΠΟΥ αναθεώρησε για τελευταία φορά τις οδηγίες για τη ζάχαρη, περισσότερο από 10 χρόνια πριν, συνιστούσε η ζάχαρη να αποτελεί ποσοστό λιγότερο από το 10% της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων.

Ο Lustig δήλωσε ότι οι νέες οδηγίες θα μπορούσαν να αλλάξουν το περιβάλλον των τροφίμων πιέζοντας τους παραγωγούς να ξανασκεφτούν πώς χρησιμοποιούν τη ζάχαρη στις κατεργασμένες τροφές, όπως στο ψωμί, τις σούπες, τις σάλτσες ζυμαρικών και τα ντρέσιγκς.

Το πάνελ των ειδικών ανακάλυψε ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και τις βλάβες στα δόντια. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι οι παχύσαρκοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο για χρόνιες νόσους, που είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το 60% των θανάτων παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι πολλά από τα σάκχαρα που τρώμε στις μέρες μας είναι κρυμμένα σε κατεργασμένα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι ένα κουτάλι σούπας κέτσαπ περιέχει περίπου ένα κουταλάκι ζάχαρης.

Δεν υπάρχει παγκόσμια ομοφωνία σχετικά με το πόση ζάχαρη είναι πολύ, ως ποσότητα.

Write A Comment