Γυναίκα

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τελικά η απάντηση στο ερώτημα για την αξία της μαστογραφίας στην πρόγνωση του καρκίνου του μαστού, δεν είναι απλή, αφού μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η εν λόγω εξέταση έχει περισσότερα, λιγότερα ή και ανύπαρκτα οφέλη, ανάλογα με την γυναίκα, την ηλικία της, το οικογενειακό ιστορικό της, το αν έχει γεννήσει και άλλους παράγοντες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστόνης, με επικεφαλής την Δρ Λίντια Πέις, επανεξέτασαν στοιχεία από μελέτες που είχαν δημοσιευθεί τα τελευταία 50 χρόνια και διαπίστωσαν ότι, η ετήσια μαστογραδία συντελεί σε μείωση κατά 19% του αριθμού των θανάτων από καρκίνο του μαστού. Η μείωση είναι μιικρότερη, 15%, για τις γυναίκες 40-50 ετών και μεγαλύτερη, 32%, για όσες είναι άνω των 60 ετών.

Το νέο στοιχείο της έρευνας ωστόσο, είναι ότι καταλήγει με σαφήνεια στην διαπίστωση πως για κάθε γυναίκα ξεχωριστά, το όφελος από τον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο εξαρτάται από το ατομικό προφίλ κινδύνου της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που αμφισβητούν την αξία της ετήσιας μαστογραφίας ως προς τη μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού. Καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί από τους καρκινικούς όγκους που εντοπίζει η μαστογραφία, τελικά δεν αποβαίνουν θανατηφόροι για τις γυναίκες.

Η Δρ Πέις και οι συνεργάτες της, έκαναν επαναξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, το προφίλ κινδύνου κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό, συνεπώς η μαστογραφία έχει το ίδιο όφελος για όλες.

«Η μαστογραφία δεν είναι μια τέλεια εξέταση», σχολιάζει η ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής, Νάνσι Κίτινγκ. «Μερικοί καρκίνοι δεν θα διαγνωστούν (από την μαστογραφία), μερικές γυναίκες θα πεθάνουν από καρκίνο του μαστού άσχετα από το αν έχουν κάνει μαστογραφία, ενώ ένας μικρός αριθμός γυναικών που θα είχαν πεθάνει από καρκίνο του μαστού, αν δεν είχαν κάνει την εξέταση, θα σώσουν τη ζωή τους», εξηγεί.

Οι αμερικανοί ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 10.000 γυναίκες, 40 – 50 ετών, που κάνουν ετήσια μαστογραφία επί δέκα συνεχόμενα έτη, περίπου οι 190 θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Από αυτές τις 190, μόνο οι πέντε θα αποφύγουν το θάνατο χάρη στις μαστογραφίες, ενώ οι 25 θα πεθάνουν άσχετα από το αν έχουν κάνει τακτικές μαστογραφίες ή όχι. Οι υπόλοιπες 160 θα επιζήσουν κυρίως χάρη στις προόδους που έχει σημειώσει η θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Πάντως οι επιστήμονες παραδέχονται ότι, η κυριότερη αρνητική πλευρά της μαστογραφίας είναι η υπερ-διάγνωση, δηλαδή η διάγνωση καρκίνων που ποτέ δεν θα είχαν εξελιχθεί σε ιατρικό πρόβλημα στη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας, είτε γιατί ο όγκος του μαστού ποτέ δεν θα μεγάλωνε, είτε γιατί θα μεγάλωνε τόσο αργά που τελικά η ασθενής θα πέθαινε από άλλη αιτία και όχι από καρκίνο.

Ωστόσο με τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους, είναι αδύνατον οι γιατροί να είναι σίγουροι ποιοι διαγνωσμένοι καρκίνοι θα αποδειχθούν ακίνδυνοι και ποιοι δυνητικά θανατηφόροι, συνεπώς αναγκάζονται -για προληπτικούς λόγους- να προχωρούν σε λιγότερο ή περισσότερο επιθετική αντικαρκινική θεραπεία. Η νέα έρευνα εκτιμά ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες (19%) ανήκει σε αυτή την κατηγορία της υπερ-διάγνωσης. Έτσι, οι 36 από τις 190 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού μέσω της μαστογραφίας, έκαναν περιττή μαστεκτομή, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Επιπλέον, πάνω από τις μισές γυναίκες που κάνουν ετησίως μαστογραφία επί μία δεκαετία, πρέπει να περιμένουν έστω μία θετικώς ψευδή ένδειξη (πράγμα που έχει ως συνέπεια μία νέα μαστογραφία για επιβεβαίωση), ενώ το 20% από αυτές τις γυναίκες με παραπλανητικά θετικό αποτέλεσμα (ένδειξη όγκου) θα υποχρεωθούν σε περιττή βιοψία για επιβεβαίωση.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών αποκομίζουν περισσότερα οφέλη Από τις μαστογραφίες.

ΠΗΓΗ: health.in.gr

Write A Comment