O Γιατρός Συμβουλεύει

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΙΣΧΑΙΜΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Προσφάτως δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο καταξιωμένο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine αναφορικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης ισχαιμικής καρδιακής νόσου (στεφανιαία νόσος της καρδιάς) μετά από ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού. Ο βαθμός κινδύνου ανάπτυξης ισχαιμικής καρδιακής νόσου, ως αποτέλεσμα της έκθεσης της καρδιάς στην ακτινοβολία δεν ήταν γνωστός μέχρι σήμερα.

Η ακτινοθεραπεία, όταν εφαρμοστεί σε πρώιμο καρκινικό στάδιο, μπορεί να μειώσει τα ποσοστά της υποτροπής της νόσου και τους θανάτους από αυτή. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες μακροπρόθεσμης παρακολούθησης των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, έχουν δείξει ότι μπορεί ταυτόχρονα να αυξηθεί και ο κίνδυνος ισχαιμικής
καρδιακής νόσου. Η καρδιά κατά τη διάρκεια των ακτινοθεραπειών για καρκίνο του μαστού εκτίθεται συνήθως σε άλλοτε άλλου βαθμού και διάρκειας ιονίζουσες ακτινοβολίες. Αυτό πιθανώς συμβαίνει μέσω ταυτόχρονης τυχαίας ακτινοβόλησης της καρδιάς.

Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι οι γυναίκες που ακτινοβολήθηκαν για καρκίνο του αριστερού μαστού είχαν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών (στεφανιαίων) επεισοδίων, από ό,τι οι γυναίκες που ακτινοβολήθηκαν για καρκίνο του δεξιού μαστού.

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν τελικώς από τη μελέτη ήταν τα εξής:

  • Η έκθεση της καρδιάς σε ιονίζουσα ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας για καρκίνο του μαστού αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ισχαιμικής καρδιακής νόσου.
  • Η αύξηση του κινδύνου είναι ανάλογη με τη μέση δόση της χορηγούμενης ακτινοβολίας προς την καρδιά, αρχίζει μέσα σε λίγα χρόνια μετά την έκθεση και συνεχίζεται για τουλάχιστον 20 χρόνια.
  • Οι γυναίκες με προϋπάρχοντες καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, κληρονομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, απουσία σωματικής άσκησης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αυτοάνοσα νοσήματα) έχουν μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση του κινδύνου από την ακτινοθεραπεία σε σχέση με άλλες γυναίκες.

Ως εκ τούτου, οι γιατροί που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού, εκτός από τον έλεγχο του όγκου, πρέπει  να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη δόση της ακτινοβολίας, όταν πρόκειται να ακτινοβοληθεί ο αριστερός μαστός και να αναζητούν την ύπαρξη προϋπαρχόντων παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση της ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο.

Γράφει ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος MD, MHCS, MESC, MHSEER, Ειδικός Kαρδιολόγος Aποκατάστασης

Write A Comment