Αφιερώμα

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (2014) είναι αφιερωμένη στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές (φορείς λοιμογόνου παράγοντα), όπως κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια, κοριοί κ.ά.

Ως το πλέον θανατηφόρο νόσημα που μεταδίδεται με διαβιβαστές παγκοσμίως έχει αναγνωριστεί η ελονοσία, η οποία μόνο το 2010, προκάλεσε κατ’ εκτίμηση 660.000 θανάτους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν σε παιδιά από την Αφρική. Το νόσημα με την ταχύτερη εξάπλωση στον κόσμο είναι ο δάγκειος πυρετός.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, κρούσματα του οποίου καταγράφονται κάθε χρόνο στην χώρα μας από το 2010. Η ελονοσία έχει αναδυθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με την επανεμφάνιση κρουσμάτων, κάθε έτος από το 2009 και μετά.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr/worldays

Write A Comment