O Γιατρός Συμβουλεύει

KΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ Ή ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

ΤΟΚΕΤΟΣ-ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ
Τοκετός ονομάζεται η διαδικασία και ο χρόνος που χρειάζεται,για την έξοδο του εμβρύου και του πλακούντα από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας. Αποτελεί το τελευταίο στάδιο της κύησης. Ο φυσικός τοκετός ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης. Διαρκεί κατά μέσο όρο 8-10 ώρες,ενώ στις πολυτόκες λιγότερο. Η διάρκειά του εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του εμβρύου, και είναι συνήθως ολίγων ωρών. Στον κολπικό τοκετό το παιδί γεννιέται συνήθως με κεφαλική προβολή. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να προτιμάται η χειρουργική επέμβαση της καισαρικής τομής αντί του φυσιολογικού τοκετού.

Το πρώτο στάδιο τοκετού ξεκινάει με την έναρξη των συστολών της μήτρας. Στις πρωτότοκες διαρκεί περίπου 2-6 ώρες, ενώ στις δευτερότοκες λιγότερο. Στην αρχή του πρώτου σταδίου οι συστολές της μήτρας είναι ήπιες και ακανόνιστες και γίνονται αντιληπτές απ’ τις γυναίκες σαν πόνοι περιόδου ή πόνοι στη μέση. Όσο προχωράει η ώρα, οι συστολές της μήτρας γίνονται μεγαλύτερες σε ένταση και διάρκεια καθώς και ρυθμικές. Έρχονται κάθε 3 λεπτά και διαρκούν 60 δευτερόλεπτα. Στη διάρκεια της παύσης των συστολών μπορείτε να ξεκουράζεστε και να ηρεμείτε. Κατά τη διάρκεια των συστολών μειώνεται ελαφρώς το οξυγόνο που φτάνει στο έμβρυο, διότι πιέζονται οι φλέβες της μήτρας που τροφοδοτούν τον πλακούντα. Οι συστολές σπρώχνουν το κεφάλι του εμβρύου προς τον τράχηλο, προκαλώντας τη σταδιακή εξάλειψη και διαστολή του. Με τον όρο εξάλειψη, εννοούμε τη σταδιακή μείωση του μήκους του τραχήλου. Πλήρη εξάλειψη έχουμε όταν ο τράχηλος δεν έχει καθόλου μήκος κι έχει γίνει ένα με τη μήτρα. Όταν λέμε διαστολή, εννοούμε τη σταδιακή αύξηση της διαμέτρου του τραχήλου.

Όταν αρχίζει ο τοκετός, ο τράχηλος είναι κλειστός.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου, η διαστολή του τραχήλου αυξάνεται ώσπου να φτάσει στα 10 εκατοστά, στη λεγόμενη «τελεία διαστολή», η οποία επιτρέπει στο κεφάλι του εμβρύου να βγει. Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ελέγξουμε και να αξιολογήσουμε την εξάλειψη και τη διαστολή του τραχήλου, είναι η κολπική εξέταση.

Το 1ο στάδιο του τοκετού είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει κούραση και εκνευρισμό. Το σημαντικό είναι να μη χάσετε την ψυχραιμία σας, ώστε να μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό και τη μαία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δεύτερο Στάδιο ή Σταδιο Εξώθησης
Το δεύτερο στάδιο τοκετού ξεκινάει με την πλήρη διαστολή του τραχήλου. Μόλις ο τράχηλος διασταλεί πλήρως, οι συσπάσεις της μήτρας γίνονται πιο ισχυρές. Η συχνότητά τους είναι κάθε 1-2 λεπτά και η διάρκειά τους 60 δευτερόλεπτα. Στο σημείο αυτό νιώθετε την ανάγκη να σπρώξετε προς τα κάτω, αξαιτίας της πίεσης που ασκεί το κεφάλι του εμβρύου στο ορθό. Πρέπει να συνεργαστείτε απόλυτα με το γιατρό και τη μαία. Με την καθοδήγησή τους θα σας βοηθήσουν να εξωθήσετε ικανοποιητικά. Με τον τρόπο αυτό το έμβρυο σπρώχνεται όλο και χαμηλότερα στη λεκάνη, μέχρι το κεφάλι του να γίνει ορατό από το άνοιγμα του κόλπου και τελικά να γεννηθεί. Στις πρωτότοκες η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα, ενώ στις δευτερότοκες διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά.  Μόλις το μωρό γεννηθεί, κόβεται ο ομφάλιος λώρος ,όταν σταματά να σφύζει . Στη συνέχεια γίνεται η περιποίηση του νεογνού και η μαία το δίνει στην αγκαλιά της μητέρας του.

Τρίτο Στάδιο ή Υστεροτοκία
Το 3ο στάδιο τοκετού αφορά την έξοδο του πλακούντα και των μεμβρανών. Μετά τη γέννηση του εμβρύου και το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, οι συσπάσεις της μήτρας συνεχίζονται με αποτέλεσμα την σταδιακή αποκόλληση του πλακούντα απ’ το βλενογόννο της μήτρας. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Μετά την έξοδο του πλακούντα ελέγχεται η ακεραιότητά του και των μεμβρανών. Μετά απ’ όλα αυτά ακολουθεί η περιποίηση της περινεοτομής. Ο τοκετός έχει πλέον ολοκληρωθεί και το γρηγορότερο δυνατό ξεκινά

ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ
• Είναι τεχνική τεχνιτού τοκετού,που πραγματοποιείται με χειρουργική τομή στη κοιλιακή χώρα. Γίνεται προγραμματισμένα με ραντεβού 37-38η κυήσεως ή και νωρίτερα αν υπάρχει ιατρικός λόγος .Πραγματοποιείται χειρουργική τομή στην κοιλιακή χώρα (λαπαροτομία) της εγκύου και στη μήτρα της (κολπική υστεροτομία) για να γεννηθεί ένα ή και περισσότερα μωρά. Παλαιότερα, είθιστο ο μαιευτήρας να καταφεύγει σε αυτή την έσχατη λύση στην περίπτωση που κατά το φυσιολογικό τοκετό παρουσιαζόταν κάποιος κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή της εγκύου ή του κυοφορούμενου.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ:
• Αν κατά το φυσιολογικό τοκετό παρουσιαστεί επιπλοκή,όπου υπάρχει κίνδυνος για την υγεία ή την ζωή εγκύου ή εμβρύου .
• Σε πολύδιμη κύηση
• Ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά μέσα στη μήτρα και ουσιαστικά φράζει
• Ο μαιευτήρας αντιλαμβάνεται μετά από ενδελεχή έλεγχο ότι η υγεία του
• Εκδηλώνεται ανεξήγητη κολπική αιμορραγία ή αποκόλλησή του που
• Ο ομφάλιος λώρος πέφτει προς τα μπρος, προς τον τράχηλο, γεγονός που την έξοδο της μήτρας (τράχηλος). Αυτό καλείται και placenta praevia. παιδιού απειλείται από κακή οξυγόνωσή του αποτρέπει τον φυσιολογικό τοκετό δυσκολεύει την φυσιολογική έξοδο του μωρού από τον τράχηλο (καλείται πρόπτωση ομφάλιου λώρου).
• Εάν το παιδί κατεβαίνει με τα πόδια και όχι με το κεφάλι
• Εάν η μητέρα παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τον τοκετό.
• Εάν ο παλμός και οι λοιπές ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου γίνουν πολύ
• Εάν η μητέρα είχε ξανακάνει καισαρική τομή παλαιότερα (ωστόσο υπάρχουν αδύναμες, καταστώντας αδύνατον τον φυσιολογικό τοκετό περιπτώσεις κατά τις οποίες μια γυναίκα που είχε γεννήσει στο παρελθόν με Καισαρική τομή να γεννήσει μετά από χρόνια με φυσιολογικό τοκετό)

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ:
Η μαία θα σας υποδεχτεί στο τμήμα εκεί δεν μπορεί να παραστεί ο σύντροφος σας.θα σας πάρει το ιστορικό σας,θα ελεγχθούν οι εξετάσεις σας και θα ακούσει την καρδιά του μωρού σας. Στη συνέχεια θα γίνει υποκλισμός ,ξυρισμά της περιοχής και θα μπεί ο ορός. Στο χειρουργείο θα βρίσκεται ο γιατρός σας,ο βοηθός χειρουργός,ο αναισθησιολόγος,η μαία σας, οι μαίες του μαιευτηρίου και ο Παιδίατρος –Νεογνολόγος. Με την επισκληρίδιο δεν θα πονάτε αλλά θα αισθάνεστε κάποια πίεση και χειρισμούς όταν βγάζει το μωρό σας ο γιατρός σας.
Σε λίγα λεπτά από την έναρξη του χειρουργείου γεννιέται το μωρό σας,το παίρνει για έλεγχο ο Παιδίατρος μετά το ντύνει η μαία και σας το φέρνει στην αγκαλιά σας. Η καισαρική σας θα διαρκέσει περίπου 30 λεπτά. Στο τμήμα ανάνηψης θα παραμείνετε για περίπου 2 ώρες και μετά θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο σας και το μωρό σας στο τμήμα νεογνών.

Και μετά την καισαρική;
Οι περισσότερες γυναίκες σηκώνονται μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά την υποβολή τους σε καισαρική τομή. Ο πόνος από την τομή καταπολεμάται επιτυχώς με τη χορήγηση κατάλληλων αναλγητικών χαπιών. Μάλιστα, στην περίπτωση που έχει γίνει επισκληρίδιος αναισθησία, τότε συνεχίζεται μερικώς η έγχυσή της για τη μείωση του πόνου. Οι πιο πολλές μαμάδες φεύγουν από το μαιευτήριο 4 με 5 μέρες μετά τον τοκετό.
Η καισαρική τομή δεν εμποδίζει τη μητέρα να θηλάσει το μωρό της. Οι μελλοντικές κυήσεις μπορούν επίσης να καταλήξουν σε καισαρική τομή, εάν και εφόσον συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν και στην πρώτη καισαρική τομή.
Στο μαιευτήριο θα μείνετε για 4-5 μέρες.

Write A Comment