Γυναίκα

ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΥΝ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι ελεύθερες ρίζες όχι μόνο δεν ευθύνονται για τη γήρανση, αλλά αντιθέτως…  την επιβραδύνουν και αυξάνουν τα χρόνια ζωής,  σύμφωνα με νέα μελέτη του πανεπιστημίου McGill του Καναδά.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες?

Πρόκειται για υψηλής δραστικότητας μόρια οξυγόνου, που περιέχουν ασύζευκτα ηλεκτρόνια και γι’ αυτό προκαλούν οξείδωση.

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται καθημερινά τόσο από τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και από εξωγενείς παράγοντες. Τα πιο συνηθισμένα αίτια δημιουργίας των ελεύθερων ριζών είναι η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, η περιβαλλοντική ρύπανση, η κακή διατροφή, το στρες και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Το πείραμα

H ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου McGill, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας Siegfried Hekimi, χρησιμοποίησε ως πειραματόζωο το σκουλήκι C.elegans, ένα πρότυπο ζωικό μοντέλο για τη μελέτη της γήρανσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell,  έδειξαν οτι οι ελεύθερες ρίζες παρατείνουν τη ζωή!

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι βλαβερές και προκαλούν γήρανση, αλλά αυτή η θεωρία «των βλαβερών ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση» είναι εσφαλμένη σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.

Έχουμε πλήρως ανατρέψει αυτή τη θεωρία, αποδεικνύοντας ότι η παραγωγή των ελεύθερων ριζών αυξάνεται κατά τη διάρκεια της γήρανσης, επειδή προσπαθούν να την καταπολεμήσουν- και όχι να την προκαλέσουν όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα” επισημαίνει ο Dr. Hekimi.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι ο ίδιος μηχανισμός όταν ενεργοποιηθεί κατάλληλα αυξάνει την αντοχή του κυττάρου και παρατείνει τη ζωή του: τα πειραματόζωα έζησαν περισσότερο όταν οι ερευνητές αύξησαν τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών.
Στην πραγματικότητα, εάν διεγείρουμε την παραγωγή των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας, αυξάνουμε τα χρόνια της ζωής μας.

Περαιτέρω μελέτες θα χρειαστούν προκειμένου να διαπιστωθεί εαν τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν και για τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΠΗΓΗ: healthpress.gr

Write A Comment