Άνδρας

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ο καρκίνος του προστάτη ενδεχομένως να είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές αποδίδοντας την μεταδοτικότητα στις κολπικές τριχομονάδες. 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στους άνδρες και η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως άνω των 70 ετών. Προς το παρόν έχει τεκμηριωθεί η κληρονομική προδιάθεση της νόσου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, πρόκειται για μια προκαταρτική διαπίστωση που άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος.

«Αν και έχουν ανακαλυφθεί αρκετοί καρκίνοι που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς, θεωρείται ακόμη πρόωρο να ενταχθεί και ο καρκίνος του προστάτη σε αυτή την κατηγορία», επισημαίνουν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πατρίτσια Τζόνσον, μελέτησαν στο εργαστήριο κύτταρα του ανθρώπινου προστατικού αδένα και διαπίστωσαν ότι η παρουσία του παρασίτου των κολπικών τριχομονάδων (που προκαλούν λοίμωξη στον άνδρα κατά τη σεξουαλική επαφή) βοηθά στην ανάπτυξη καρκίνου.

Οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί απελευθερώνουν μια πρωτεΐνη που προκαλεί φλεγμονή και αυξημένη ανάπτυξη τόσο των καλοηθών, όσο και των καρκινικών προστατικών κυττάρων.

Έρευνα που είχε γίνει το 2009 είχε διαπιστώσει ότι το ένα τέταρτο των ανδρών με καρκίνο του προστάτη εμφανίζουν σημάδια λοίμωξης από τριχομονάδες και αυτοί ακριβώς οι άνδρες είναι πιθανότερο να έχουν πιο εξελιγμένους προστατικούς όγκους.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι πιθανότατα οι τριχομονάδες καθιστούν τους άνδρες πιο ευάλωτους στον καρκίνο του προστάτη, χωρίς πάντως ακόμη να υπάρχουν οριστικές αποδείξεις.

Η λοίμωξη από κολπικές τριχομονάδες (Trichomonas vaginalis) εκτιμάται ότι αφορά περίπου 275 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και θεωρείται η πιο συνηθισμένη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που δεν προκαλείται από ιό, αλλά από παράσιτο.

Συχνά η γυναίκα ή ο άνδρας δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί. Οι άνδρες μπορεί να νιώθουν κνησμό ή ερεθισμό στα γεννητικά όργανά τους, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση ή να έχουν εκκρίσεις λευκού χρώματος. Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από κολπικές τριχομονάδες, μπορεί να αισθάνονται κολπικλο κνησμό, δυσφορία κατά την ούρηση ή να έχουν επίσης κολπικές εκκρίσεις λευκού χρώματος.

ΠΗΓΗ: health.in.gr

Write A Comment