Ειδήσεις

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Χρήση πληθώρας αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών σε καισαρικές τομές, χωρίς ένδειξη από τις κατασκευάστριες εταιρείες

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει εδώ και τρία χρόνια την εξέλιξη της υπόθεσης της υπέρμετρης χρήσης αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών κατά την τριετία 2007-9 από τη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Αν και απασχόλησε εκτεταμένα τόσο τον τοπικό όσο και τον αθηναϊκό Τύπο, φαίνεται ότι το θέμα έχει βολικά θαφτεί στα αζήτητα.

Η ένορκη διοικητική εξέταση, που έγινε το 2011 από δύο καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έναν καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποκάλυψε κατάχρηση πανάκριβων υλικών αξίας 1.334.140 ευρώ τα οποία προκαλούν και σοβαρές παρενέργειες στην υγεία των γυναικών στις οποίες τοποθετήθηκαν. Ο Ι.Μ., αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, είχε χρησιμοποιήσει σχεδόν τα 2/3 των υλικών που καταναλώθηκαν από την κλινική τους, συνολικής αξίας 916.864 ευρώ, ενώ ο πρώην διευθυντής της Κλινικής, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Ε.Κ. είχε χρησιμοποιήσει υλικά αξίας 101.121 ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, οι 15 χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου χρησιμοποίησαν αιμοστατικά και αντισυμφυτικά υλικά συνολικού κόστους 2.254.743,31 ευρώ. Η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική χρησιμοποίησε υλικά με κόστος 1.334.140,61 ευρώ, δηλαδή 59,17% του συνολικού κόστους όλων των χειρουργικών υλικών. «Τα δεδομένα αυτά δεν συμβαδίζουν με τη διεθνή βιβλιογραφία» σημειώνεται στο πόρισμα. Η χρήση αυτών των υλικών στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας είναι περιορισμένη. Ο Ι.Μ. που χρησιμοποίησε τα 2/3 των υλικών ρωτήθηκε για τη μεγάλη κατανάλωση αιμοστατικών υλικών και απάντησε ότι «τα χρησιμοποιούσε και για προληπτική χρήση». Δηλαδή ακόμη «και όταν δεν υπήρχαν ενεργές αιμορραγίες». Η χρήση όμως των υλικών αυτών γίνεται μόνο όταν απειλείται η ζωή των ασθενών από την αιμορραγία. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι σε όλες τις οδηγίες των αιμοστατικών υλικών αναφέρεται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται προληπτικά, ούτε να αντικαθιστούν τη σωστή χειρουργική τεχνική. Μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου στον τοπικό και τον αθηναϊκό Τύπο το 2011, η προμήθεια αντισυμφυτικών υλικών στην ίδια κλινική μηδενίστηκε, ενώ τα αιμοστατικά έπεσαν στις 10.000-12.000 ευρώ.

Υπήρξε χρήση πληθώρας αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών σε καισαρικές τομές χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ένδειξη από τις κατασκευάστριες εταιρείες. Ειδικά τα υλικά Suprogel και Tissudura, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και σε καισαρικές τομές, και σε γυναικολογικές επεμβάσεις, είναι κατασκευασμένα για να τοποθετούνται αποκλειστικά και μόνο στη σπονδυλική στήλη. Η τοποθέτηση των υλικών αυτών στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει συμφύσεις και ειλεό, που απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση, καθώς και αδυναμία τεκνοποίησης λόγω συμφύσεων στις σάλπιγγες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη χειρουργηθεί κάποιες από αυτές τις γυναίκες στην Κρήτη και στην Αθήνα και η κοιλιά τους χαρακτηρίστηκε από τους χειρουργούς ως «μπετόν». Αλλες επιπλοκές της τοποθέτησης αυτών των υλικών είναι η φλεγμονή, το κοκκίωμα, το σύνδρομο πολλαπλής ανεπάρκειας οργάνων, η θρόμβωση και η ηπατίτιδα C. Επίσης, η χρήση τους, όπως αναφέρει κατασκευάστρια εταιρεία, μπορεί να μεταδώσει τον παρβοϊό Β19, καθώς και άλλους ιούς, και για το λόγο αυτό απαγορεύονται στη διάρκεια της κύησης, της λοχείας και του θηλασμού. Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των γυναικών στις οποίες τοποθετήθηκαν τα υλικά αυτά είχε κάνει καισαρική τομή και είναι άγνωστο το ποσοστό των γυναικών που θήλασαν και επομένως μπορεί να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τους παραπάνω ιούς τα μωρά τους. Από τον Απρίλιο του 2011, που κατατέθηκε η ΕΔΕ στο νοσοκομείο, καμία πράξη διοικητικού ή δικαστικού χαρακτήρα που να αναφέρεται στο θέμα δεν έγινε γνωστή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Write A Comment