Ειδήσεις

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ – ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ, ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ Η ΚΟΥΡΕΜΕΝΗ ΔΑΠΑΝΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τις πρώτες του συναντήσεις είχε ο νέος υπουργός Υγείας με εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) ενώ φαίνεται ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Τι ζήτησε ο κλάδος και τι θα κάνει η κυβέρνηση

Στην έστω μικρή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 αναμένεται να προχωρήσει άμεσα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.
Τα χρήματα που έχουν προγραμματισθεί να δοθούν φέτος για φάρμακα με βάση τα όσα έχουν αναγραφεί στο σχετικό νόμο δε θα ξεπεράσουν τα 1,944 δις ευρώ. Ποσό που θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό όπως άλλωστε ήταν αι τα αρχικά 2 δις που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) ζήτησαν από τον Μάκη Βορίδη να αυξηθεί η δαπάνη έστω στα 2 δις ώστε να μπορούν να οι ασθενείς να έχουν τουλάχιστον τη βασική θεραπευτική κάλυψη. Παράλληλα έθεσαν στον υπουργό Υγείας το ζήτημα των ανασφάλιστων ζητώντας η δαπάνη για τη φαρμακευτική τους κάλυψη να μην ενταχθεί στα 2 δις αλλά να προστεθούν άλλα 200 εκατ. ευρώ.
Κάτι που ο Μάκης Βορίδης θα συζητήσει και με τον πρωθυπουργό ο οποίος όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη φαρμακευτική θεραπεία αλλά και τη διόρθωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις ευρώ.
Όμως οι εκπρόσωποι των εταιρειών έθεσαν στο Μάκη Βορίδη και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι (ΠΕΦ) ζήτησαν από τον νέο υπουργό το claw back (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων) να πληρώνεται με βάση την κατηγορία των φαρμάκων  όπως γενόσημα, off patent, πρωτότυπα, ακριβά φάρμακα (3816), κάτι που όμως βρίσκει αντίθετες τις ξένες εταιρείες.
Ο Μάκης Βορίδης θα κληθεί να λύσει το ζήτημα και μαλιστα άμεσα καθώς οι πολυεθνικές εταιρίες από την άλλη ζητούν  το clawback να υπολογιστεί επί της τιμής πώλησης και οι εταιρείες να επιβαρυνθούν μόνο με το ποσοστό που τους αναλογεί.
Κατά τα άλλα οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έθεσαν το θέμα της δαπάνης των υπολοίπων υλικών στα νοσοκομεία (προμήθειες) καθώς όπως σημείωσαν  ο συνολικός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία είναι 1,6 δις από τα οποία μόνο τα 535 εκατ. € αφορούν σε δαπάνες για φάρμακα.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Write A Comment