Ειδήσεις

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ “TAXIS” ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΝΤΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας θα έχουν όλοι οι πολίτες που διαθέτουν αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξάρτητα εάν είναι ασφαλισμένοι ή όχι.

Το σύστημα θα παρακολουθείται στενά από μία πληροφοριακή εφαρμογή, η οποία θα μοιάζει με “Taxis στην Υγεία”.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στη Βουλή κατά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “…επιχειρούμε να στηρίξουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που δέχτηκε τη βία της μνημονιακής καταιγίδας”…

Το σύστημα Υγείας – σημείωσε – έχει αποψιλωθεί από προσωπικό, καθώς πολλοί εργαζόμενοι έφυγαν πρώιμα στη συνταξιοδότηση, λόγω των δυσμενών αλλαγών που συντελέστηκαν στην Κοινωνική Ασφάλιση:

“Ήδη ενεργοποιήσαμε παλαιότερους διαγωνισμούς και στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους θα αιμοδοτήσουμε το σύστημα με 1.000 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων”, τόνισε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει:

“Θα στελεχώσουμε τις δομές Υγείας της χώρας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό με την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων. Προσδοκούμε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά 11.500 προσλήψεις που προβλέπονται για το έτος 2015”.

Θεσμικό

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, ένα νέο, θεμελιώδες και θεσμικό δημόσιο σύστημα Υγείας που θα υποκαταστήσει το κουρασμένο και γηρασμένο εθνικό σύστημα Υγείας.

Θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν νέες αρχές που θα εξασφαλίσουν σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας που διαθέτει ΑΜΚΑ ίσες δυνατότητες χωρίς διακρίσεις.

Ένα αποτελεσματικό και ποιοτικό δημόσιο σύστημα Υγείας που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα του ασθενούς σε αξιοπρεπή φροντίδα χωρίς την ιατροκεντρική λογική.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, η δημόσια Υγεία και οι χρόνιες παθήσεις θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες ενός συστήματος που η στρατηγική του θα στηρίζεται στην πρόληψη.

Συμφέροντα

Αναφερόμενος στα συμφέροντα του χώρου, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι η λειτουργία θεσμών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον με επίκεντρο τις προμήθειες, για να σταματήσει το «πάρτι» της τελευταίας δεκαετίας των κατ΄ εξακολούθηση αναθέσεων.

Διατάξαμε – είπε – διαχειριστικό έλεγχο σε τέσσερις μεγάλους οργανισμούς. Θα επεκταθεί παντού και όπου υπάρχουν θύλακες διαφθοράς θα συγκρουστούμε με σφοδρότητα.

Taxis

Ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για την ολοκλήρωση ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, ένα αντίστοιχο “Taxis στην Υγεία”.

Αποτελεί άμεσο στόχο στο πλαίσιο σύνδεσης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με όλες τις δομές και τις δράσεις στο χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σκοπός είναι να υπάρξει ένα πλήρες σύστημα που θα ελέγχει, θα παρακολουθεί και θα στηρίζει το σύστημα Υγείας, προκειμένου η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και στην ποιοτική ιατρική φροντίδα να αποτελέσει πραγματικότητα:

“Θέτουμε άμεσα σε εφαρμογή την ψηφιακή υπογραφή και το νέο σύστημα ελέγχου απάτης διά της ΗΔΙΚΑ, με στόχο την άμεση παρέμβαση στις πηγές κόστους του συστήματος.

Επιπροσθέτως, η αξιοποίηση του υγειονομικού χάρτη θα συμβάλει αποφασιστικά στον καλύτερο σχεδιασμό του σύγχρονου συστήματος Υγείας”.

Φάρμακο

Ο υπουργός ανέφερε ότι αλλάζει ριζικά το μοντέλο της πολιτικής φαρμάκου, με στόχο να γίνει η Ελλάδα χώρα έλευσης, έρευνας και επενδύσεων στην παραγωγή φαρμάκου.

Η χώρα – εξήγησε – διαθέτει τεχνογνωσία, ερευνητικά κέντρα και πλούσιο επιστημονικό δυναμικό.

Η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα θα έχει δύο στοχεύσεις. Πρώτον, την κάλυψη των αναγκών της χώρας και δεύτερον τη συμβολή στην πραγματική ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες της πατρίδας μας.

Πηγή: iatronet.gr

Write A Comment