Διατροφή

ΤΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΠΟΥ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Αυτές οι 13 υγιεινές τροφές σε παχαίνουν

Καλά το διάβασες. Δεν σε παχαίνουν μόνο τα πατατάκια, οι σοκολάτες και οτιδήποτε άλλο τηγανητό. Αυτό το ήξερες ήδη εξάλλου. Αυτό που δεν ξέρεις, είναι ότι κάποιες τροφές που είναι γνωστές για τις θρεπτικές τους αξίες, σε παχαίνουν και μάλιστα πολύ περισσότερο από τα «απαγορευτικά σνακ». Διάβασε ποιες είναι:

1. Sushi Rolls

Μπορεί τα λαχανικά και το φύλλο φυκιού που τυλίγει τα roll να είναι χαμηλά σε θερμίδες όμως αυτά τα δημοφιλή roll περιέχουν πολύ cream cheese ή μαγιονέζα ( υπάρχει συγκεκριμένη γιαπωνέζικη) ενώ τα θαλασσινά μπορεί να είναι τηγανητά ( δηλαδή tempura). Με λίγα λόγια, το sushi roll μπορεί να είναι 500-600 θερμίδες το καθένα. Επίσης το soy sauce, περιέχει πολύ νάτριο και έτσι κατακρατεί υγρά και το τζιν σου θα φαίνεται (και θα είναι) πιο σφικτό πάνω σου.

2. Αποξηραμένα Φρούτα

Γιατί είναι πιο παχυντικά από τα κανονικά; Γιατί έχει αφαιρεθεί το νερό και έτσι είναι πιο έντονες οι ιδιότητες τους. Για παράδειγμα ένα φλιτζάνι με φρέσκο σταφύλι περιέχει 60 θερμίδες , ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδες περιέχει 460. Έχε υπόψη σου ότι πολλές μάρκες προσθέτουν έξτρα ζάχαρή αυξάνοντας έτσι τις θερμίδες.

3. Granola

Αν και αυτό το μίγμα ξηρών καρπών και βρώμης περιέχει θρεπτικά συστατικά εντούτοις πολλές εταιρείες προσθέτουν μέσα λάδι και πολλή ζάχαρη για να αποκτήσει πιο πολλή γεύση. Ένα μπολ γκρανόλα περιέχει 500 θερμίδες.

4. Muffins από φυτικές ίνες

Σκέτες ή αναμεμειγμένες με μήλα ή μπανάνα, οι φυτικές ίνες (bran) γεμίζουν το στομάχι σου και νιώθεις χορτάτη. Όμως η ζάχαρη και το βούτυρο που περιέχουν αυτά τα muffin τα καθιστούν ένα κανονικό κέικ. 20 γραμμάρια από αυτό περιέχει 420 θερμίδες και 34 γραμμάρια ζάχαρη.

5. Λίγο γάλα στον καφέ

Βάζεις πολύ λίγο και είναι και ένας εύκολος τρόπος να λάβεις το ασβέστιο που χρειάζεσαι. Όμως αν πίνεις πολλούς καφέδες και χρησιμοποιείς ολόπαχο γάλα, τότε μιλάμε για 200 θερμίδες τη μέρα έξτρα. Όσο δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι βουτύρου.

6. Wraps

Σε σχέση με τα σάντουιτς , μοιάζουν πιο ανώδυνα ε; Κι όμως, ένα wrap μπορεί να περιέχει μέχρι και 300 θερμίδες. Ειδικά αν στην επιφάνεια του wrap ( που είναι πιο μεγάλη από του ψωμιού), απλώνουν μαγιονέζα, dressing ή βούτυρο.

7. Εμφιαλωμένο τσάι

Τα περισσότερα τσάγια με τις ωραίες γεύσεις που αγοράζεις είτε σε τενεκεδάκι είτε σε μπουκαλάκι, είναι γεμάτα γλυκαντικές ουσίες. Που αυτές αν μετρηθούν σε θερμίδες, ανέρχονται στις 200 – το ίδιο δηλαδή με ένα μπουκάλι σόδα.

8. Ρυζογκοφρέτες

Αυτά τα light σνακ, μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες και χωρίς λίπος, όμως υστερούν σε ίνες και πρωτεΐνες. Συστατικά που όπως λένε οι επιστήμονες, σταματούν την πείνα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν φας 2-3, όχι μόνο δεν θα καταπολεμήσεις την πείνα, αλλά θα προσθέσουν επιπλέον θερμίδες στο σύνολο που δικαιούσαι τη μέρα. Επίσης, οι ρυζογκοφρέτες με γεύσεις, έχουν περισσότερη ζάχαρη και νάτριο που όπως είπαμε κατακρατεί τα υγρά.

9. Χορτοφαγικά μπιφτέκια

Οκ τώρα νηστεύεις και έχεις επίσης αποφασίσει να κάνεις μια αποχή από το βοδινό κρέας. Αυτό μπορεί να σου γλυτώσει λίγο λίπος και χοληστερόλη. Αλλά εξαρτάται από τη μάρκα των χορτοφαγικών μπιφτεκιών που θα πάρεις. Ένα χορτοφαγικό μπιφτέκι που δεν έχει ετοιμαστεί σωστά μπορεί να περιέχει μέχρι και 1,000 αν το φας με ψωμί και τυρί.

10. Χυμός

Αν αντικαθιστάς την ημερήσια δόση σε φρούτα που πρέπει να παίρνεις, με χυμό τότε μην διερωτάσαι γιατί δεν μπαίνεις στο παλιό σου τζιν. Οι χυμοί περιέχουν υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα ένα μπουκάλι χυμός πορτοκαλιού που περιέχει 55 γρ. Αυτό είναι το ισότιμων 5 φετών ψωμί. Άσε που είναι και γεμάτοι σε ζάχαρη.

11. Διαιτητικά γεύματα στο φούρνο μικροκυμάτων

Σε βολεύουν πολύ γιατί τα παίρνεις από το σουπερμάρκετ, τα ψήνεις σε λίγα λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και νιώθεις πως δεν έχεις καταναλώσει θερμίδες. Σκέψου το ξανά. Αυτά τα γεύματα είναι συνήθως ψηλά σε νάτριο, αφού οι κατασκευαστές στην προσπάθεια να τους δώσουν περισσότερη γεύση, καταφεύγουν στο αλάτι. Ως αποτέλεσμα, το νάτριο σου κατακρατεί υγρά κάνοντας τα χέρια, τα πόδια και τους ώμους σου να φαίνονται φουσκωμένα.

12. Σαλάτες

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τη σιλουέτα σου από τα λαχανικά. Όμως η σαλάτα που περιέχει και τυρί και ξηρούς καρπούς και κρουτόνια και μπόλικο ντρέσιγκ, έχει τις ίδιες θερμίδες με ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά. Πρόσεξε επίσης τις σάλτσες με βαλσάμικο, δεν είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται.

13. Tofu

Αυτό το προιόν που είναι φτιαγμένο από γάλα σόγιας, θεωρείται από πολλούς ιδανική λύση για υγιεινή διατροφή. Κι όμως, όπως είπαμε και πριν η σόγια περιέχει πολύ νάτριο. Το tofu επιπλέον θερμίδες, κορεσμένα λίπη ακόμα και ζάχαρη. Αλλά δεν είναι το tofu το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι από μόνο του είναι άγευστο και για να αποκτήσει γεύση σερβίρεται με πλούσιες σος και ακολούθως τηγανίζεται.

Write A Comment