Ρεκόρ αύξησης κατέγραψαν οι τιμές του βρεφικού γάλακτος τους τελευταίους τέσσερις μήνες, την περίοδο δηλαδή που η πώλησή του περιορίστηκε και γίνεται ξανά μόνο από τα φαρμακεία. Μετά τις εξελίξεις αυτές, το υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί νομοθετική ρύθμιση – εξπρές με στόχο να επιστρέψει το γάλα το γρηγορότερο δυνατόν και στα σουπερμάρκετ. Οι φαρμακοποιοί, αν και παραδέχονται ότι οι τιμές ξαναπήραν την ανηφόρα από τη στιγμή που τους δόθηκε ξανά η αποκλειστικότητα στη διάθεση, υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά οι χονδρέμποροι που τούς πουλάνε ακριβότερα σε σχέση με υπόλοιπη Ευρώπη.
Η μάχη για το βρεφικό γάλα κρατά χρόνια και η πρώτη προσπάθεια ανοίγματος της αγοράς είχε πέσει στο κενό μετά την προσφυγή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στο ΣτΕ, το οποίο και αποφάσισε το καλοκαίρι την προσωρινή διάθεση του βρεφικού γάλακτος μόνον από τα φαρμακεία.
Ετσι, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο οι γονείς μπορούσαν να προμηθευτούν για πρώτη φορά στη χώρα μας γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (για βρέφη έως έξι μηνών) και από τα σουπερμάρκετ, τον Ιούλιο σταμάτησαν να έχουν αυτήν την επιλογή. Ομως τα συγκριτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποκαλυπτικά. Το 2011, όταν οι φαρμακοποιοί μονοπωλούσαν τη διάθεση του βρεφικού γάλακτος, η συσκευασία των 900 γρ. (συγκεκριμένης εταιρείας) άγγιζε την τιμή των 27 ευρώ. Οι καταναλωτές είδαν την τιμή του ίδιου προϊόντος να πέφτει στα 21,50 ευρώ όταν ελήφθη η απόφαση πώλησής του και από τα σουπερμάρκετ. Αντίστοιχα, μια συσκευασία των 400 γρ. έπεσε από τα 9,71 ευρώ στα 8,39 ευρώ. Οταν όμως επέστρεψε και πάλι αποκλειστικά στα φαρμακεία, η τιμή της επανήλθε στα προηγούμενα ύψη, φτάνοντας τα 9,76 ευρώ. Αυτό ήταν άλλωστε και το βασικό επιχείρημα της ηγεσίας (πρώην και νυν) του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα συμπιέσει τις ελληνικές τσιμπημένες τιμές προς τα κάτω. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα ράφια ενός βρετανικού σουπερµάρκετ, η συσκευασία 900 γραµµαρίων συγκεκριμένου γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας κοστίζει 10,8 ευρώ, όταν στη χώρα µας το ίδιο γάλα έχει τιµή 23 ευρώ στα φαρμακεία. Ετσι και μετά τη διαπίστωση ότι όταν το βρεφικό γάλα πωλείται και εκτός φαρμακείων η τιμή του μειώνεται κατά 20%, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς ανακοίνωσε ότι «θα επαναφέρουμε τη ρύθμιση, με τρόπο που δεν θα προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ». Ωστόσο, η απόφαση αυτή φαίνεται να βαθαίνει το μέτωπο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φαρμακοποιούς, με τους εκπροσώπους του κλάδου να υποστηρίζουν ότι πρόκειται «για δωράκι στους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ».
Η αιτία
Οι τιμές λιανικής στη Γερμανία είναι έως και 50% χαμηλότερες συγκριτικά με τις χονδρικές τιμές που ισχύουν στη χώρα μας. Οταν μάλιστα προστίθενται και το κέρδος του φαρμακοποιού και ο ΦΠΑ, εξηγείται γιατί το βρεφικό γάλα είναι πιο ακριβό στην Ελλάδα.
Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου