Ασφαλής και αποτελεσματική κρίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μια φθηνή εκδοχή του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Α, που μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου για αρκετές ημέρες.
Το εμβόλιο MenAfriVacts που παρασκευάζει η ινδική εταιρεία Serum Institute of India Ltd. σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο θέμα του εμβολιασμού αφού προορίζεται κυρίως για τη λεγόμενη «ζώνη της μηνιγγίτιδας» στην Αφρική, όπου επιδημίες εμφανίζονται περιοδικά κάθε επτά με 14 χρόνια σε 26 χώρες, από τη Σενεγάλη έως την Αιθιοπία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή 450 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το MenAfriVacts, που κοστίζει μισό δολάριο, μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψύξης και σε μέγιστη θερμοκρασία 40 βαθμών επί τέσσερις ημέρες. Τα χαρακτηριστικά αυτά αναμένεται να διευκολύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού ώστε να σώζονται περισσότερες ζωές, παράλληλα με την εξοικονόμηση των πόρων που δαπανώνται για τη σωστή διατήρηση κατά την μεταφορά των εμβολίων σε απομακρυσμένες περιοχές.
«Τα εμβόλια σώζουν ζωές σε οποιοδήποτε μέρος κι αν χρησιμοποιούνται. Ωστόσο παραμένει δύσκολο να φθάνουν στις αγροτικές περιοχές στην Αφρική και να χορηγούνται σε εκατομμύρια παιδιά», τόνισε ο Δρ Όριν Λέβιν, του Ιδρύματος «Bill and Melinda Gates» που χρηματοδοτεί μέρος της πρωτοβουλίας αυτής.
«Η έγκριση του MenAfriVacts σηματοδοτεί συνεπώς ένα νέο στάδιο, καθώς αυτό θα μας επιτρέψει να εμβολιάζουμε περισσότερο κόσμο στην Αφρική με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», υπογραμμίζει.
Τα συμπεράσματα από τις αναλύσεις αποτελεσματικότητας του εμβολίου τις οποίες διεξήγαγε η Sante Canada και που επιβεβαιώθηκαν από το Πρόγραμμα Εμβολίων του ΠΟΥ και την Αρχή Φαρμάκων της Ινδίας (DCGI) παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής (ASTMH) στην Ατλάντα.
Άλλες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο δείχνουν ότι το εμβόλιο έχει ήδη αποδειχθεί δραστικό στον περιορισμό της μηνιγγίτιδας Α στις πρώτες χώρες όπου χορηγήθηκε από το 2010.
«Έτσι στη Μπουρκίνα Φάσο, η λοίμωξη με το βακτήριο που ευθύνεται για τη μηνιγγίτιδα Α περιορίστηκε στους εμβολιασμένους και μη πληθυσμούς», εξηγεί η Δρ Μαρί-Πιέρ Πρετζιόζι, διευθύντρια του Προγράμματος Εμβολιασμού της Μηνιγγίτιδας του ΠΟΥ.
«Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι τα βακτήρια που προκαλούν τη μηνιγγίτιδα Α εξαφανίστηκαν από τη μύτη και το λαιμό των πολύ ηλικιωμένων και των πολύ νεαρών ατόμων για να εμβολιαστούν», είπε, κάτι που δείχνει ότι επιτυγχάνεται «συλλογική ανοσία».
«Παρατηρήσαμε επίσης ότι μετά τη χορήγηση του εμβολίου MenAfriVacts, η Μπουρκίνα Φάσο είχε το χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Α των τελευταίων 15 χρόνων», τόνισε.
Η μηνιγγίτιδα Α προκαλείται από βακτήριο και συνιστά μια σοβαρή λοίμωξη των μηνίγγων που πλήττει την μεμβράνη του εγκεφάλου. Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές αλλοιώσεις και να επιφέρει το θάνατο στο 50% των περιπτώσεων αν δεν αντιμετωπιστεί με θεραπευτική αγωγή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι ιογενείς μηνιγγίτιδες είναι συνήθως καλοήθεις.