Η μεταμόσχευση αυτόλογων δερματικών κυττάρων σώζει τους διαβητικούς από τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των άκρων λόγω ελκών που δεν επουλώνονται. Δέκα διαβητικοί γλύτωσαν από τον ακρωτηριασμό των άκρων τους τα τελευταία επτά χρόνια χάρη στη μεταμόσχευση καλλιεργημένων δερματικών κυττάρων στην οποία υποβλήθηκαν στο νοσοκομείο “Λαϊκό”.
Οι βασικές αιτίες δημιουργίας έλκους στα πόδια των διαβητικών είναι δύο σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη, η νευροπάθεια και η περιφερική αρτηριοπάθεια. Τα έλκη αυτά αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα 3.000 διαβητικοί κάθε χρόνο υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό λόγω ανεπούλωτων ελκών.
“Η θεραπεία δύσκολων ελκών με τη χρήση συσκευής αρνητικής πίεσης και η μεταμόσχευση καλλιεργημένων αυτόλογων δερματικών κυττάρων αποτελούν θεραπευτική λύση σε περιπτώσεις που η συμβατική αντιμετώπιση δεν αποδίδει και που ο ακρωτηριασμός του μέλους είναι ορατός. Το οικονομικό κόστος αυτής της θεραπείας υπερκαλύπτει αυτό του ακρωτηριασμού, τόσο σε ψυχοκοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο” επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας, Νίκος Τεντολούρης. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται μόνο σε δύσκολα περιστατικά ελκών που οφείλονται σε διαβητική νευροπάθεια τα οποία δεν επουλώνονται αλλά, όπως τονίζει ο κ. Τεντολούρης, δεν υπάρχει σωτηρία σε περίπτωση γάγγραινας.