Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ήρεμους, ευτυχισμένους και ενεργητικούς, σύμφωνα με μια νέα νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής του πανεπιστημίου του Οτάγκο, με επικεφαλής τη δρα Τάμλιν Κόνερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα ψυχολογίας της υγείας “British Journal of Health Psychology”, μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στα καθημερινά συναισθήματα και στην κατανάλωση τροφών.
Για αυτό το σκοπό, ζήτησαν από 281 νέους εθελοντές με μέση ηλικία 20 ετών να συμπληρώνουν επί τρεις εβδομάδες καθημερινά ένα ημερολόγιο σχετικά με το τι έτρωγαν και, παράλληλα, να καταγράφουν τη συναισθηματική κατάστασή τους με μια βάση κλίμακα αξιολόγησης από τα πιο αρνητικά έως τα πιο θετικά συναισθήματα. Οι εθελοντές έτρωγαν διάφορα φαγητά, είτε υγιεινά, είτε ανθυγιεινά, ενώ δεν είχαν κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας.
Η μελέτη έδειξε μια στενή σχέση ανάμεσα στην ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που τρώει κανείς και στη θετική διάθεσή του. «Τις μέρες που οι άνθρωποι έτρωγαν πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο ήρεμοι, χαρούμενοι και ενεργητικοί» δήλωσε ο Κόνερ.
Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε μάλιστα ότι και την επόμενη μέρα ήταν καλύτερη η διάθεση όσων είχαν φάει αρκετά φρούτα και λαχανικά κατά την προηγούμενη μέρα, πράγμα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι αυτές οι υγιεινές τροφές επηρεάζουν θετικά την ψυχική διάθεση.