Εξ ολοκλήρου αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων από την ερχόμενη Τρίτη που τίθεται σε ισχύ η νέα λίστα, στην οποία τα φάρμακα χωρίζονται πλέον ανά θεραπευτική κατηγορία.
Σε κάθε μια από τις κατηγορίες εντάσσονται τόσο τα πρωτότυπα, όσο και τα εκτός πατέντας και γενόσημα φάρμακα, ενώ ορίζεται μια ασφαλιστική τιμή με την οποία θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ συν η συμμετοχή του 25% ή η μειωμένη συμμετοχή αναλόγως της πάθησης του ασθενούς.
Ενδεικτικά, για ένα φάρμακο αντιμετώπισης των καρδιακών παθήσεων που κοστίζει 4,51 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μέχρι και τα 2,73 ευρώ που είναι η ασφαλιστική τιμή της εν λόγω θεραπευτικής κατηγορίας, και το υπόλοιπο θα καλύπτεται κατά 50% από τον ασφαλισμένο, εκτός της συμμετοχής του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς υπογραμμίζει ότι πλέον ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το φάρμακο ανεξαρτήτως αν είναι πρωτότυπο ή γενόσημο. “Ο ασθενής θα καλύπτεται για κάθε θεραπευτική ομάδα, με φάρμακο που θα πληρώνει μόνο την συμμετοχή του. Τη διαφορά στην περίπτωση χορήγησης ενός πιο ακριβού σκευάσματος θα την καλύπτει κατά το ήμισυ ο ΕΟΠΥΥ”, τονίζει.
Πάντως, για αρκετές θεραπευτικές κατηγορίες, όπως οι στατίνες για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, που αποτελούν το 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελληνική αγορά, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αφού σχεδόν στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν την ασφαλιστική τιμή. Από το υπουργείο Υγείας υποστηρίζεται ότι εάν οι γιατροί συνταγογραφούν εντός ασφαλιστικής τιμής, οι πολίτες θα εξοικονομήσουν 50 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.
Σημειώνεται ότι 180 δραστικές ουσίες εντάσσονται σε μια ξεχωριστή κατηγορία, των οποίων το θεραπευτικό αποτέλεσμα κρίνεται ότι δικαιολογεί την πλήρη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται δε, κατά κύριο λόγο, για αντικαρκινικά και αντιβιοτικά φάρμακα.
Ο Ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές διευκρινίζει ότι τα στοιχεία από την επεξεργασία της λίστας που αναμένεται αύριο, δείχνουν ότι η επιβάρυνση των ασθενών θα δείχνει μικτή εικόνα, αφού σε κάποια φάρμακα θα υπάρχει μεγαλύτερη και σε άλλα μικρότερη επιβάρυνση.
ΠΗΓΗ: www.megatv.com