Το γάλα στον καφέ κάνει κακό;
Όταν το γάλα συνδυαστεί με υψηλή ποσότητα καφεΐνης έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση αποβολής του ασβεστίου από τον οργανισμό. Η καφεΐνη, όχι μόνο αυξάνει την απέκκριση ασβεστίου στα ούρα, αλλά προκαλεί και αυξημένη έκκριση ασβεστίου στο έντερο. Εκτιμάται ότι η πολυουρία που προκαλεί η καφεΐνη σταδιακά οδηγεί στην απώλεια του ασβεστίου από τα ούρα.
Η καφεΐνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον καφέ, το κακάο, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το τσάι.
Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, καφεΐνης και αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση οστεοπόρωσης και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων σε μεσήλικες.
Εκτός από τις προαναφερθείσες ουσίες που μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου (Ca), συμπεριλαμβάνονται τα οξαλικά καθώς και τα φυτικά συστατικά (π.χ. η σόγια και όλα τα παράγωγα της).
Αν καταναλώσετε 1-2 φλυτζάνια καφέ την ημέρα, δεν επιφέρουν σημαντική μείωση στην απορρόφηση του ασβεστίου.
ΠΗΓΗ: www.mybeautynet.gr