Οι γυναίκες που παίρνουν ασπιρίνη σε τακτική βάση έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα, σύμφωνα με την μεγαλύτερη αμερικανική μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ σχετικά με την πρόληψη και την αποτροπή της πλέον επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.
Οι ερευνητές, από το Stanford University School of Medicine, διαπίστωσαν επίσης ότι όσο πιο μακροχρόνια ήταν η λήψη ασπιρίνης τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να δημοσιευθούν αυτές τις μέρες στο περιοδικό «Cancer». Όπως παρατηρεί η συγγραφέας της μελέτης Jean Tang, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, «υπάρχει έντονος ενθουσιασμός με το τελευταίο μας εύρημα. Η ασπιρίνη έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική δράση για την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο του παχέος εντέρου στις γυναίκες.Τώρα, προσθέτουμε ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της πρόληψης του καρκίνου».
Μελέτη σε 60.000 γυναίκες
Τα δεδομένα για τη μελέτη προήλθαν από 60.000 Καυκάσιες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 στις ΗΠΑ. Όταν αναλύθηκαν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν κατά μέσο όρο 21% χαμηλότερο κίνδυνο για μελάνωμα σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.
Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος μειώνοντας έως και 30% σε γυναίκες που έπαιρναν συστηματικά ασπιρίνη για περισσότερα από 5 χρόνια.
Επιπτώσεις και Περιορισμοί
Η Δρ.Tang λέει ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή γνωρίζουμε ότι η ασπιρίνη έχει και άλλες προστατευτικές επιδράσεις στις γυναίκες. «Αν μειώνει και τον κίνδυνο μελανώματος, τότε ίσως μειώνει επίσης τον κίνδυνο άλλων καρκίνων».
Στη μελέτη τίθεται, βεβαίως, και ο προβληματισμός, «γιατί μόνο η ασπιρίνη και όχι άλλα Μη Συνταγογραφούμενα Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα ( ΜΣΑΦ) να έχει αυτή την προστατευτική δράση». Η Tang υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασπιρίνη χρησιμοποιεί διαφορετικές μοριακές οδούς από ό, τι άλλα ΜΣΑΦ για να μειώσει τη φλεγμονή, και αυτό θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για την επίδραση της ασπιρίνης στον καρκίνο.
Μελέτη υπό αμφισβήτηση
Αν και τα αποτελέσματα φαίνονται ελπιδοφόρα, η ίδια η Tang δεν πιστεύει ότι είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αρχίσουν επίσημα συστάσεις στις γυναίκες να αρχίσουν να λαμβάνουν ασπιρίνη ώστε να αποφύγουν την ανάπτυξη μελανώματος. «Δεν ξέρουμε ακριβώς για πόσο θα πρέπει να λαμβάνεται η ασπιρίνη και σε τί δοσολογία ώστε να είναι αποτελεσματική. Επιπλέον,η ασπιρίνη μπορεί να κρύβει τις δικές της παρενέργειές, όπως στομαχικές διαταραχές και πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως έλκος του στομάχου και γαστρορραγία».
Τα αποτελέσματα, άλλωστε, της συγκεκριμένης μελέτης, είναι εντελώς διαφορετικά από τα ευρήματα προηγούμενων μελετών, που έδειξαν ότι η λήψη ασπιρίνης κάθε δεύτερη μέρα, μαζί με βιταμίνη Ε, δεν έκανε καμία διαφορά στο ποσοστό ανάπτυξης μελανώματος ή οποιουδήποτε άλλου καρκίνου.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr