Οι άνθρωποι μερικές φορές «βλέπουν» τις γεύσεις των τροφών και των ποτών προτού τα δοκιμάσουν! Αυτό ήταν το θέμα της ομιλίας του επιστήμονα dr Terry Acree από το Πανεπιστήμιο Cornell στο πρόσφατο 245ο Εθνικό Συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS).
«Έχουμε σημαντικά νέα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις γεύσεις» δήλωσε ο χημικός Acree και συμπλήρωσε ότι «τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι η γεύση εξαρτάται από μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκουν τη γεύση, την όσφρηση, την αφή και την όραση. Το σύνολο αυτών των αισθητηριακών σημάτων, σε συνδυασμό με τα συναισθήματά μας και τις προηγούμενες εμπειρίες, έχει ως αποτέλεσμα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη γεύση και καθορίζει το κατά πόσο μας αρέσει ή όχι ένα συγκεκριμένο φαγητό».
Σύμφωνα με τον dr Acree, οι άνθρωποι μπορούν κυριολεκτικά να δουν τη γεύση των τροφών και η όραση έχει τέτοια δύναμη, που μπορεί να επηρεάσει ό,τι γευόμαστε αλλά και ό,τι μυρίζουμε. Από την άλλη μεριά, και η όσφρηση επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης, κάτι που μπορούμε να διαπιστώσουμε μόνοι μας κάνοντας ένα απλό πείραμα: αφού μυρίσουμε μια καραμέλα ή μια τσίχλα με άρωμα φράουλα, ας πιούμε μια γουλιά νερό. Θα δούμε ότι το νερό θα έχει γλυκιά γεύση.
Επίσης, η ίδια η εμφάνιση των τροφών, παρόλο που είναι σημαντική, μπορεί να υποσκελιστεί από άλλους παράγοντες. Σύμφωνα με τον dr Acree, ενώ τρόφιμα όπως π.χ. τα βραστά λουκάνικα μπορεί να μην έχουν ωραία όψη, εντούτοις η ανάκληση της ανάμνησης της ωραίας γεύσης τους είναι και ο λόγος που τα απολαμβάνουμε, παραβλέποντας την εμφάνισή τους.
Σύμφωνα με τον χημικό, η κατανόηση των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στην όσφρηση, την όραση και τη γεύση, καθώς και τις άλλες μυρωδιές θα βοηθήσει στη δημιουργία πιο υγιών τροφίμων που θα φαίνονται και θα μυρίζουν ελκυστικά, ιδιαίτερα για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες.
ΠΗΓΗ: www.vita.gr