Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν πιο έξυπνα μερικά πειραματόζωα, εμφυτεύοντας ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα στους εγκεφάλους των ποντικιών. Μια σειρά από πειράματα έδειξαν πως τα συγκεκριμένα «χιμαιρικά» ζώα ήσαν στη συνέχεια πιο γρήγορα και πιο ικανά από τα υπόλοιπα ποντίκια στο να θυμούνται, να μαθαίνουν και να λύνουν προβλήματα, όπως να βρίσκουν την έξοδο από ένα λαβύρινθο.
Οι ερευνητές εισήγαν στα νεογέννητα ποντίκια ανθρώπινα αστροκύτταρα, μια μορφή βοηθητικών εγκεφαλικών κυττάρων.
Η μελέτη δείχνει πως τα -κάπως υποτιμημένα έως σήμερα- αστροκύτταρα, που αποτελούν μέρος των νευρογλοιακών κυττάρων, όταν μεγάλωσαν σε μέγεθος και έγιναν πιο πολύπλοκα σε κάποια φάση της ανθρώπινης εξέλιξης, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών του ανθρώπου. Τα αστροκύτταρα (που είναι μεγαλύτερα στον άνθρωπο από ό,τι στα άλλα είδη ζώων) βοηθούν στη διασύνδεση των νεύρων μεταξύ τους και συνεπώς στην μετάδοση των μηνυμάτων στον εγκέφαλο.
Περισσότερα και μεγαλύτερα αστροκύτταρα, με πιο πολλές νευρικές συνδέσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βοήθησαν τους ανθρώπους να επεξεργάζονται πιο πολύπλοκα σήματα-ερεθίσματα στον εγκέφαλό τους. Η μελέτη με τα πειραματόζωα έγινε ακριβώς για να ελεγχθεί η παραπάνω θεωρία και πράγματι φαίνεται πως την επιβεβαίωσε για πρώτη φορά.