Ο δρ Χικς συνδύασε την ιατρική γνώση με το ενδιαφέρον του για τις συμπληρωματικές θεραπείες για να συγκεντρώσει σε ένα βιβλίο τις αποδεκτές, τις διφορούμενες και τις πραγματικά παράδοξες μεθόδους αυτοθεραπείας για συχνά προβλήματα υγείας.
Μερικές από αυτές παρατίθενται στη συνέχεια – αλλά εννοείται πως δεν πρέπει να τις χρησιμοποιήσει κανείς ως υποκατάστατο των συμβουλών ενός γιατρού.
ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
Ντομάτες: Δύο ή τρεις ντομάτες την ημέρα μπορεί να καταπολεμήσουν την κακοσμία του στόματος, κατά τον δρα Χικς. Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στις θειούχες ουσίες που παράγουν τα στοματικά βακτήρια. Οι ντομάτες περιέχουν ουσίες γνωστές ως ιονόνες, οι οποίες πιστεύεται ότι εξουδετερώνουν την μυρωδιά των θειούχων ενώσεων και έτσι την κακοσμία του στόματος.
Γιαούρτι: Ένα γιαούρτι με προβιοτικά την ημέρα μπορεί να μειώσει την κακοσμία, εξουδετερώνοντας τα μικρόβια που παράγουν τις θειούχες ενώσεις στο στόμα.
Καρότα: Αν νομίζετε ότι το στόμα σας μυρίζει, μασουλήστε λίγο ωμό καρώτο. Η κακοσμία οφείλεται συχνά σε υπολείμματα τροφίμων που αποσυντίθενται κολλημένα ανάμεσα στα δόντια. Όταν μασάμε, διεγείρετε η παραγωγή σάλιου, το οποίο «ξεπλένει» τα μόρια των τροφίμων. Επιπλέον, οι ίνες του καρότου δρουν ως οδοντόβουρτσα στα δόντια και στα ούλα.
ΜΕΛΑΝΙΕΣ
Ξύδι: Οι μελανιές εμφανίζονται όταν για κάποιον λόγο (λ.χ. ένα κτύπημα) υποστούν ρήξη τα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία και το αίμα διασκορπιστεί κάτω από το δέρμα, προκαλώντας οίδημα (πρήξιμο), αποχρωματισμό και πόνο. Το ξύδι αυξάνει την ροή του αίματος κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα να απορροφάται πιο γρήγορα το αίμα που έχει συσσωρευτεί στην μελανιά. Να βάζετε επί 10-20 λεπτά πάνω στη μελανιά ένα πανί μουλιασμένο σε κρύο ξύδι, συνιστά ο δρ Χικς.
Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια περιέχουν άφθονη κερσετίνη – ένα συστατικό που πιστεύεται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν το οίδημα στην μελανιά. Να αναμιγνύετε πολτοποιημένο κρεμμύδι με λίγο αλάτι και να το βάζετε πάνω στη μελανιά για λίγα λεπτά κάθε φορά (έως 10 το πολύ).
ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ραπανάκια: Τα ραπανάκια περιέχουν ουσίες με αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Για την κακοσμία χρειάζεστε τον χυμό από λιωμένα ραπανάκια. Μετά το μπάνιο, στεγνώστε καλά τις μασχάλες και τα πόδια σας χωρίς να τα τρίψετε και μετά απλώστε λίγο χυμό. Αφήστε τον να στεγνώσει πάνω στο δέρμα σας. Αν το πρόβλημα εστιάζετε στα πόδια σας, μην ξεχάσετε τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα.
Διττανθρακική σόδα: Η σόδα απορροφά τον ιδρώτα, το λίπος και όλες τις άλλες ουσίες που συμβάλλουν στην κακοσμία του σώματος. Ρίξτε σόδα (με μορφή σκόνης) σε όποιο σημείο του σώματός σας έχει άσχημη μυρωδιά.
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Αγγούρι: Να τρώτε καθημερινά μισό αγγούρι. Είναι πλούσιο σε υγρά και φυτικές ίνες και ασκεί ήπια υπακτική (καθαρτική) δράση, που βοηθεί την λειτουργία των εντέρων.
Γλυκόριζα: Να πίνετε ρόφημα γλυκόριζα, να μασάτε και να καταπίνετε γλυκόριζα ή να πίνετε μισό κουταλάκι του καφέ σκόνη από ρίζα γλυκόριζας αναμεμιγμένη με ζεστό νερό. Και αυτή έχει ήπια υπακτική δράση.
ΒΗΧΑΣ ΚΑΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Θυμάρι: Να κάνετε γαργάρες με ρόφημα θυμαριού (αναμίξτε καυτό νερό με μια χούφτα θυμάρι και αφήστε το να κρυώσει). Η θερμότητα απελευθερώνει την δραστική ουσία του θυμαριού (λέγεται θυμόλη), η οποία έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Να κάνετε γαργάρες όσο συχνά πρέπει.
ΠΙΤΥΡΙΔΑ
Έλαιο Καρύδας: Η πιτυρίδα συχνά οφείλεται σε μύκητες και το έλαιο καρύδας περιέχει αουρικό και καπρυλικό οξύ – δύο ουσίες με αντιϊικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Να τρίβετε το κρανίο σας με το έλαιο και να το αφήνετε όλο το βράδυ, για να ξεπλυθείτε το πρωί.
ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Μήλο: Το μήλο περιέχει πηκτίνη (μία ουσία που μειώνει τη φλεγμονή στα έντερα και την διάρροια), καθώς και μαλικό και ταρταρικό οξύ (ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου). Πλύνετε καλά ένα μήλο και βάλτε το στο μπλέντερ για να πολτοποιηθεί, χωρίς να το ξεφλουδίσετε. Αφήστε το 15-20 λεπτά να «μαυρίσει» πριν το φάτε, ώστε να αυξηθεί η συγκέντρωση των παραπάνω ουσιών.
Καφέ Ζάχαρη: Αναμίξετε ένα ή δύο κουταλάκια του καφέ καφέ ζάχαρη με ζεστό νερό και πιείτε το. Η μελάσα στην καφέ ζάχαρη ασκεί απολυμαντική δράση που συμβάλλει στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικκροοργανισμών, που συχνά ευθύνονται για τη διάρροια.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Λάχανο: Καταπραΰνετε την ευαισθησία στο στήθος και τον πόνο στην κοιλιά βάζοντας μέσα στο σουτιέν ή πάνω στην κοιλιά αντιστοίχως παγωμένα φύλλα από λάχανο από το ψυγείο. Ασκούν την ίδια δράση με αυτήν μιας παγωμένης κομπρέσας. Αν, όμως, σας ανακουφίζει καλύτερα η θερμότητα, ζεματίστε για λίγα δευτερόλεπτα τα φύλλα σε βραστό νερό και αφού γίνουν χλιαρά προς ζεστά, χρησιμοποιήστε τα.
Κρεμμύδι: Να τρώτε μισό κρεμμύδι την ημέρα 2-3 μέρες πριν από την περίοδο. Οι ορμόνες σας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις τις μέρες αυτές και το χρώμιο που περιέχει το κρεμμύδι πιστεύεται ότι δρα εξισορροπιστικά. Το ωμό κρεμμύδι είναι καλύτερο, διότι με το μαγείρεμα μειώνονται τα επίπεδα του χρωμίου. Όσο πιο «δυνατό» και με πιο ισχυρή μυρωδιά το κρεμμύδι, τόσο μεγαλύτερο το όφελός του.
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ
Μπανάνες. Λιώστε μια ώριμη μπανάνα και βάλτε την στο σημείο του κεφαλιού που πονάει για 15 λεπτά τη φορά (επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται). Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, αμβλύνοντας έτσι τον πονοκέφαλο.Κρεμμύδια: Εάν πονάει το κεφάλι και νιώθετε «πιασμένο» τον αυχένα σας, τοποθετήστε πάνω του μια φέτα ωμό κρεμμύδι. Θα δράσει ως κρύο επίθεμα στον αυχένα, ελαττώνοντας ό,τι τον έχει καταπονήσει.
ΠΗΓΗ: www.dete.gr