Τα περιστατικά λοίμωξης από δάγκειο πυρετό είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερα παγκοσμίως, σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι ο δάγκειος, που θεωρείται πλέον η ταχύτερα εξαπλωνόμενη τροπική νόσος, είχε μέχρι σήμερα υποεκτιμηθεί.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν τον λεπτομερέστερο έως τώρα «χάρτη» εξάπλωσης της λοιμώδους νόσου στη Γη. Το επίτευγμα θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες καταπολέμησης του δάγκειου.
Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο και οι προσπάθειες αντιμετώπισης επικεντρώνονται στον έλεγχο των κουνουπιών – φορέων. Όμως, η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ τώρα μόλις, μετά και τη νέα έρευνα, αρχίζει να γίνεται καλύτερα κατανοητή η επίπτωσή της για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις (που βασίστηκαν σε εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα), ο δάγκειος είναι πανταχού παρών στις τροπικές περιοχές και ιδίως στις μεγαλουπόλεις τους.
Υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 390 εκατ. μολύνσεις κάθε χρόνο διεθνώς (από τις οποίες 96 εκατ. είναι πιο σοβαρές), πολύ περισσότερες από τα 50 έως 100 εκατ. περιστατικά που εκτιμούσε ο ΠΟΥ. Αρκετοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, γι’ αυτό υπήρχε υποεκτίμηση της νόσου έως τώρα.