Έρευνα που έγινε σε δοκιμαστικούς σωλήνες αλλά και σε πειραματόζωα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η λήψη χαμηλών δόσεων ασπιρίνης σε τακτική βάση μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, καθώς και την εξάπλωση του. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στη Βοστόνη, προκάλεσαν όμως αντιδράσεις από τους «ακτιβιστές» του καρκίνου, οι οποίοι αντιτείνουν ότι τα αποτελέσματα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν έχουν γίνει κλινικές μελέτες σε ανθρώπους που να επιβεβαιώνουν την προστατευτική δράση της ασπιρίνης ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη, από το Veterans Affairs Medical Center και του Πανεπιστημίου του Κάνσας, υποστηρίζουν ότι οι δοκιμές σε καρκινικές κυτταρικές σειρές και σε ποντίκια δείχνουν ότι η ασπιρίνη όχι μόνο επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και συρρικνώνει τους όγκους, αλλά και σταματά τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλώνονται σε νέες περιοχές.
Η μελέτη τους διερεύνησε την επίδραση της ασπιρίνης σε δύο τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου επιθετικού « τριπλά-αρνητικού» καρκίνου του μαστού, που παρουσιάζει ανοσία στις περισσότερες θεραπείες. Ονομάζεται «τριπλά-αρνητικός» επειδή δεν διαθέτει υποδοχείς για οιστρογόνα, προγεστερόνη και Her2/neu.
Πριν από 20 χρόνια η πρώτη μελέτη για την «αντικαρκινική ασπιρίνη»
Για περισσότερα από 20 χρόνια, από τότε δηλαδή που μια Αυστραλιανή μελέτη διέκρινε αντικαρκινικές ιδιότητες στην ασπιρίνη, ερευνητές απ΄ όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι το πιο γνωστό μας φάρμακο για τον πονοκέφαλο μπορεί να αποτρέψει, ακόμη και να θεραπεύσει, όλα τα είδη καρκίνου.
Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές ότι η επιβίωση από καρκίνο του παχέος εντέρου βελτιώνεται με τη χρήση ασπιρίνης, ή ότι η ασπιρίνη και άλλα παρόμοια παυσίπονα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Και ακόμη, έχει τεκμηριωθεί ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου και του καρκίνου του προστάτη.
Οι αρχικές μελέτες, βέβαια, διευκρίνιζαν ότι τα αντικαρκινικά οφέλη της ασπιρίνης άρχιζαν να προκύπτουν μετά από 10 χρόνια συστηματικής λήψης του φαρμάκου, ωστόσο, στην πορεία, ακολούθησαν τρεις μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο Lancet, που υποστήριζαν ότι τα οφέλη αρχίζουν να εμφανίζονται έπειτα από μόλις τρία χρόνια. Οι συγκεκριμένες μελέτες εξηγούσαν, μάλιστα, ότι η ασπιρίνη μπορεί να σταματήσει τον καρκίνο ενεργώντας στα καρκινικά βλαστικά κύτταρα.
Ωστόσο, παρ ‘όλα τα στοιχεία, ο υποκείμενος μηχανισμός μέσω του οποίου η ασπιρίνη προσδίδει αντικαρκινικά οφέλη, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί.
Βλαστικά καρκινικά κύτταρα, ασπιρίνη και μαστός
Αυτή, όμως, η τελευταία μελέτη δείχνει ότι, όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού, η ασπιρίνη παρεμβαίνει στα βλαστικά κύτταρα που πιστεύεται ότι τροφοδοτούν την ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων.
Με δηλώσεις της στον Τύπο, η κύρια συγγραφέας της μελέτης Sushanta Banerjee, αναφέρει ότι η πρώτης γραμμής χημειοθεραπεία δεν καταστρέφει τα βλαστικά κύτταρα και τελικά ο όγκος αρχίζει να αυξάνεται και πάλι. Η Banerjee και η συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι στο μοντέλο πειραματόζωου που χρησιμοποίησαν, τα καρκινικά κύτταρα που έλαβαν θεραπεία με ασπιρίνη δεν σχημάτισαν καθόλου, ή μόνο εν μέρει, βλαστικά κύτταρα.
Αλλά και στις εργαστηριακές δοκιμές, αποδείχτηκε ότι η ασπιρίνη μπλοκάρει την ανάπτυξη δύο διαφορετικών κυτταρικών σειρών του καρκίνου του μαστού.
Η ασπιρίνη διέκοψε «τριπλά-αρνητικό» καρκίνο του μαστού σε κυτταρικές σειρές
Μία από τις κυτταρικές σειρές στην οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ασπιρίνη, ήταν αυτή που καλείται «τριπλά-αρνητικός» καρκίνος του μαστού, ο οποίος είναι λιγότερο κοινός, ωστόσο είναι ο πιο δύσκολος τύπος καρκίνου του μαστού όσον αφορά στη θεραπεία του.
Επιφυλάξεις από του «ακτιβιστές» του καρκίνου
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, το μη κερδοσκοπικό σωματείο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφιστά την προσοχή καθώς η έρευνα βρίσκεται σε «απίστευτα πρώιμο στάδιο» και δεν έχει μεταφερθεί στην κλινική πράξη. Επισημαίνει, παρ΄ όλα αυτά, ότι «μπορεί να είναι μια επιστημονική διαπίστωση πολλά υποσχόμενη για το μέλλον».
Η ασπιρίνη ως «ενισχυτικό» θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού
Οι ερευνητές, από την πλευρά τους, λένε ότι η ασπιρίνη μπορεί επίσης να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των σημερινών θεραπειών. Στη μελέτη τους, βρήκαν ότι η ασπιρίνη ενίσχυσε την επίδραση της ταμοξιφαίνης, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Αυτό και μόνο το στοιχείο, ωθεί την Banerjee και τους συνεργάτες της να υποβάλλουν αίτηση για επιδότηση ώστε να επεκταθεί η έρευνα σε κλινικό επίπεδο.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr