Όλοι μας κάποιες φορές αισθανόμαστε θλίψη, ειδικά αν βιώνουμε καταστάσεις όπως: μία απόλυση (ή το φόβο αυτής), χρέη, οικογενειακά προβλήματα, κάποια χρόνια αρρώστια, πένθος.
Η κατάθλιψη παίρνει πολλές μορφές και επηρεάζει τον καθένα μας διαφορετικά. Στην πιο ήπια μορφή της μπορεί να δημιουργήσει χαμηλή διάθεση με αποτέλεσμα όλα να γίνονται με δυσκολία και να φαίνονται ανούσια. Στην πιο βαριά μορφή της, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της θέλησης για ζωή (κλινική κατάθλιψη).
Συμπτώματα της κατάθλιψης
Η κατάθλιψη μας επηρεάζει σε συναισθηματικό, σωματικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χαμηλή διάθεση, μ’ ένα αίσθημα εσωτερικού κενού και χωρίς κανένα ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση για πράγματα και ανθρώπους. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις, ενοχές, δυσκολία στη συγκέντωση, στη λήψη αποφάσεων και απώλεια μνήμης. Διαταραχές στην όρεξη και στον ύπνο οδηγούν στην εξάντληση. Απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας. Έντονα αισθήματα άγχους, όπως ανησυχία, ευερεθισμό και ανυπομονησία. Το απόγειο αυτών των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις αυτοκαταστροφικές ή στη σκέψη τερματισμού της ζωής.
Για να διαγνωστεί ότι κάποιος έχει κατάθλιψη, πρέπει να βιώνει τουλάχιστον πέντε από τα παραπάνω συμτώματα όλη μέρα, κάθε μέρα για παραπάνω από δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση.
Τα αίτια της κατάθλιψης
Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία για την αρχή της κατάθλιψης. Υπάρχουν βιολογικά αίτια όπως ορμονικές διαταραχές (θυρεοειδής αδένας), ψυχολογικά αίτια όπως κάποιο στρες, πένθος, ή μία σωματική επίθεση, κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότης μας (ο μελαγχολικός άνθρωπος), ο τρόπος που μεγαλώσαμε (έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά καταθλιπτικών γονέων έχουν την προδιάθεση).
Τι μπορώ να κάνω να βοηθήσω τον εαυτό μου στην κατάθλιψη;
Υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές και ψυχολογικές θεραπείες και οι έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός των δύο είναι αποτελεσματικός. Όμως μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας πράγματα για να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας, αρκεί να προσπαθήσουμε να βρούμε το κίνητρο και την ενέργεια.
• Γράψτε όλες τις αρνητικές σας σκέψεις και συναισθήματα σε ένα χαρτί και σκεφτείτε τι θα συμβουλεύατε έναν φίλο. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τη συμβουλή σας.
• Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα με πιο θετικές και πιο στοργικές.
• Αρχίστε να επαναλαμβάνετε προτάσεις θετικής επιβεβαίωσης, βγάζοντας έξω λέξεις όπως ‘ποτέ, όχι, δεν’. Μια πιο θετική στάση απέναντι στη ζωή δίνει ελπίδες και δύναμη σε αντίθεση με μια πιο αρνητική στάση.
• Αποστασιοποιηθείτε από την κατάθλιψή σας, μάθετε να λέτε ‘Έχω κατάθλιψη’, αντί ‘Είμαι καταθλιπτικός’.
• Μέθοδοι χαλάρωσης (γιόγκα, διαλογισμό).
• Προσπαθήστε να γυμναστείτε και να κάνετε μικρά πράγματα για να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας. Προσέξτε λίγο την προσωπική σας υγιεινή και εμφάνιση καθώς επίσης και τη διατροφή σας.
Θυμηθείτε ότι η κατάθλιψη λειτουργεί σαν ένας φαύλος κύκλος, όσο πιο πολύ αισθάνεστε κατάθλιψη τόσο πιο πολύ γίνεστε καταθλιπτικοί.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr