Άρχισαν τα όργανα όπως φαίνεται και για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία καθώς η κυβέρνηση με νόμο που προωθεί επιχειρεί να δημιουργήσει εκείνο το νομικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσει σε απολύσεις. Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες εργαζόμενοι και στο ΕΣΥ καθώς το εργασιακό τους μέλλον είναι πλέον άγνωστο. Παρότι η κυβέρνηση διαβεβαίωνε μέσω του υπουργείου Υγείας ότι τα νοσοκομεία επειδή ακριβώς έχουν περιορισμένο προσωπικό δε θα πειραχθούν, τελικά δεν τα αφήνει αλώβητα. Το σχέδιο νόμου που προωθήθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει σειρά αλλαγών που τεχνηέντως διευκολύνουν τις απολύσεις.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση των αναρρωτικών αδειών που μπορεί να οδηγήσουν έναν εργαζόμενο ακόμη και σε διαθεσιμότητα.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου: «Ο υπάλληλος τίθεται, αυτεπάγγελτα ή με αίτηση του, σε διαθεσιμότητα λόγω ασθένειας, όταν αυτή παρατείνεται πέρα από το μέγιστο χρόνο αναρρωτικής άδειας του άρθρου 54 του παρόντος.
Η διαθεσιμότητα αρχίζει από τη λήξη της αναρρωτικής άδειας και δεν μπορεί να υπερβεί το ένα (1) και για τα δυσίατα νοσήματα τα δύο (2) έτη».
Η «Αυτόνομη παρέμβαση των υγειονομικών» σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση μέσω του σχεδίου νόμου: «Περικόπτει δραστικά δικαιώματα των εργαζομένων, που αφορούν τις αναρρωτικές άδειες, με στόχο να ενοχοποιήσει κάθε δικαίωμα και να τις χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για απολύσεις εργαζομένων, διαμορφώνοντας μια κοινωνία χωρίς ανοχές και ρίχνοντας στον κοινωνικό Καιάδα τα αδύναμα μέλη της».
Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου προβλέπεται για τις βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες: «Η αναρρωτική άδεια χορηγείται ανά μήνα με εξαίρεση την περίπτωση των δυσίατων νοσημάτων όπως αυτά ορίζονται με την απόφαση της παραγράφου 4 του άρθρου 54 που χορηγείται ανά εξάμηνο κατ` ανώτατο όριο.
Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται:
α) με γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού έως τρεις (3) ημέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από έξι (6) κατ` έτος και
β) με γνωμάτευση του διευθυντή κλινικής ή του επικεφαλής μονάδας δημόσιου νοσοκομείου έως πέντε (5) ημέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από δέκα (10) κατ` έτος.
Το σύνολο των βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών των περιπτώσεων α` και β’ δεν υπερβαίνει αθροιστικά τις δέκα (10) ημέρες το χρόνο.
γ) Ο υπάλληλος υποχρεούται να δεχτεί την επίσκεψη του ελεγκτή ιατρού.
δ) Η αποστολή ιατρού για έλεγχο υπαλλήλου, που κάνει χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών κατ` επανάληψη, είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία.»
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr
2 Comments
Η πολιτεία δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αποπροσανατολίζει λέγοντας για δημοσίους υπαλλήλους που πήραν αναρρωτικές, χαρακτηρίζοντας τους ως κοπανατζήδες. Κάθε άνθρωπος έχει την ατυχία να ασθενήσει. Ο υπάλληλος υποβάλλει αίτηση στην υπηρεσία του μαζί με την γνωμάτευση από νοσοκομείο. Κατόπιν εξετάζεται ο υπάλληλος από πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή. Εάν η υπηρεσία του υπαλλήλου δεν έστειλε γιατρό στο σπίτι του, δεν φταίει γι’ αυτό ο υπάλληλος, αλλά η υπηρεσία του. Γιατί το κράτος εν όψη απολύσεων διαστρεβλώνει τα πιο πάνω; Θέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και παράλληλα να διασώσει τους χιλιάδες παράνομα προσληφθέντες τα 14 τελευταία χρόνια, που τους έκαναν αορίστου χρόνου, με ψεύτικες προϋπηρεσίες, όπως σε ΑΕΙ στην Αθήνα, που είναι συγγενείς καθηγητών, υπαλλήλων κ.λπ.. Οι επινοήσεις, οι μεθοδεύσεις, και η προπαγάνδα τους είναι ανεξάντλητη. Έφτασαν στο σημείο δόλια να ξαναστήσουν τον Καιάδα για υπαλλήλους που είχαν την ατυχία να ασθενήσουν (από ίωση μέχρι καρκίνο). Υποβολείς όλων αυτών οι μεγαλοεπίορκοι, που έκαναν αυτές τις προσλήψεις. Αυτά αν δεν είναι βρώμικη προπαγάνδα, διασύροντας ασθενείς, τότε τι είναι; Να διώξουν και να απολύσουν τους πιο πάνω παράνομα προσληφθέντες, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή (αυτά πάνε παρέα). Όμως είναι αμετανόητοι και αδίστακτοι, ότι μπορούν μηχανορραφούν για να σώσουν τους ημέτερους. Εξάλλου με αυτές τις μεθόδους κατέστρεψαν την Ελλάδα. Δεν αλλάζουν, ότι και να λέμε.
ΕΓΩ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΗΣΥΧΟΥΣ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΛΑΔΟ @ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΥΡΑΣΘΗ.