Η παρατεταμένη οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά και την ψυχική υγεία, προκαλώντας μεταξύ άλλων, άγχος, στρες, κατάθλιψη, σεξουαλικά προβλήματα, λοιμώδεις νόσους και τάσεις αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με τα πορίσματα τεσσάρων ερευνών, πολλαπλασιάζονται τα θύματα και διογκώνονται τα προβλήματα υγείας, αποδεικνύοντας πως είναι πολύ πιο βαθιές οι συνέπειες της κρίσης και πως αγγίζουν όλες ανεξαίρετα τις κοινωνικές ομάδες.
Έρευνα Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικό και Αριστοτέλειου
Σύμφωνα με έρευνα ερευνητών του Εργαστηρίου Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής και του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικό, με επικεφαλής τους Ηλία Κονδύλη και Αλέξη Μπένο (American Journal of Public Health) και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της λιτότητας καταγράφεται μια αυξανόμενη τάση στις αυτοκτονίες, τις ψυχικές παθήσεις, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τις λοιμώδεις νόσους.
Νέα έρευνα στο «New Scientist»
Την ίδια ώρα άρθρο στο «New Scientist» για τις επιπτώσεις της κρίσης, που βασίζεται σε μια νέα σε εξέλιξη έρευνα, αναφέρεται στη δραματική αύξηση των περιστατικών ψυχικών παθήσεων και αυτοκτονιών στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οι νοσούντες πολλαπλασιάζονται και επανεμφανίζονται λοιμώδεις νόσοι, αυξάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το άγχος και η κατάθλιψη, στα οποία οδηγεί το παρατεταμένο στρες.
«Το κόστος των περικοπών: Η τοξική γενετική κληρονομιά της λιτότητας», είναι ο τίτλος ενός άρθρου, που αναφέρεται στις συνέπειες της ύφεσης και της λιτότητας στην ανθρώπινη υγεία. Είναι ένα διαφορετικό κόστος που ίσως δεν εγγράφεται στους προϋπολογισμούς και δεν υπολογίζεται στα επείγονται προβλήματα. Δυσκολία στην αναπνοή, τάση για ροχαλητό, ύπνος μετ’ εμποδίων, απόρροια του άγχους και του στρες, φέρνουν σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες!
Έρευνα Ιατρικού Κέντρου Ύπνου της σχολής Maugeri
Όπως προκύπτει από τις έρευνες του Ιατρικού Κέντρου Ύπνου της σχολής Maugeri της Πάβια, με επικεφαλής τον Φραντσέσκο Φαντούλα, όσο πιο σοβαρή και συχνή είναι η άπνοια τόσο πιο πιθανή είναι η δυσλειτουργία του γυναικείου οργανισμού.
Από τις 46 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 14 είχαν αναπνευστικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του ύπνου (γυναίκες με υψηλά επίπεδα στρες), ενώ δέκα από αυτές διαμαρτύρονταν για ενοχλήσεις στη σεξουαλική τους λειτουργικότητα. Όσον αφορά τη σεξουαλική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην ανάπτυξη της δυσλειτουργίας στο σεξ και στην πτώση της οξυγόνωσης, που οφείλεται στην παρουσία άπνοιας στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.
Συνέδριο «Winter Workshop on Psychosis»
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή δρ. Χρήστο Θελερίτη, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο «Winter Workshop on Psychosis» με την ερευνητική του δραστηριότητα με το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου, στο Marrakech, Morocco, μεγάλο ποσοστό ασθενών που εμφάνισαν πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο, παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία: «Ουσιαστικά, εκείνο το οποίο φαίνεται είναι πως η σεξουαλική δυσλειτουργία συσχετίζεται με μεταβολικές παραμέτρους, όπως η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία κεντρικού τύπου». Οι γυναίκες που έχουν ένα ψηλό επίπεδο στρες, εκδηλώνουν περισσότερη υπνική άπνοια και παρουσιάζουν οξυμένα σεξουαλικά προβλήματα, αν δούμε το πρόβλημα από ψυχολογικής σκοπιάς.
Επομένως, σύμφωνα με την έρευνα, το στρες, αλλά και η ποιότητα του οργασμού, της σεξουαλικής διέγερσης και της ικανοποίησης είναι στοιχεία που σχετίζονται στενά με την κατάρρευση της νυχτερινής οξυγόνωσης που προκαλεί την άπνοια.
Ακόμη, η παθολογία που οφείλεται στις ενοχλήσεις στη διάρκεια του ύπνου, προκαλεί υπνηλία, μα και σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έμφραγμα.
Υπάρχει λύση
Η συστηματική ψυχοθεραπεία πρέπει να πάψει να θεωρείται πολυτέλεια και στίγμα. Θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ανατραπεί αυτό το κλίμα «αρρώστιας» που γίνεται πηγή άγχους και πόνου.
Οι ομάδες που δουλεύουν με τον δρ. Χρήστο Θελερίτη βασίζονται στη λεγόμενη Ιατρική Νου και Σώματος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που συμβάλλει στη μείωση της κοινωνικής απομόνωσης των συμμετεχόντων, στην αύξηση του αισθήματος συνοχής και που συντείνει στην επίλυση προβλημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η συμμετοχή μάλιστα σε αυτές παλιότερων συμμετεχόντων βοηθά τα καινούργια μέλη να νιώσουν καλύτερα και να αντιληφθούν με έναν διαφορετικό, απόλυτα αποτελεσματικό τρόπο, την αξία του εθελοντισμού και της συλλογικότητας.
Οι περισσότεροι από τους πολίτες που συμμετέχουν στις ομάδες, έχουν ήδη συμπτώματα που αντιμετωπίζονται με την καθοδήγηση, την υποστήριξη και την ενδυνάμωσή τους.
Συμπτώματα
Οι πονοκεφάλοι, οι κεφαλαλγίες ή οι ημικρανίες. Η ήπια ή η μετρίου βαθμού κατάθλιψη, τα αλλεργικά συμπτώματα, το αίσθημα παλμών και το λαχάνιασμα ως απόρροια του άγχους.
Όμως, η δουλειά στις ομάδες επιτρέπει στους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν συμπτώματα γαστρεντερικά, δερματολογικά ή συμπτώματα που σχετίζονται με το άσθμα.
Ακόμη, η ομαδική ψυχοθεραπεία βοηθά όσους ταλαιπωρούνται από χρόνιους πόνους, από αυτοάνοσες νόσους, από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης ή όσους παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου.
«Αυτό που οφείλουμε», λέει ο δρ. Χ. Θελερίτης, «είναι να κάνουμε τους ασθενείς να κατανοήσουν πως το stress συσχετίζεται με τα σωματικά ή τα ψυχολογικά συμπτώματα. Με τεχνικές της Ιατρικής Νου και του Σώματος να τους στρέψουμε στις θετικές σκέψεις και την πεποίθηση πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθούν και θα αναρρώσουν. Να τους μάθουμε να ελέγχουν το στρες, υιοθετώντας μια νέα καθημερινή συμπεριφορά και μια άλλη στάση ζωής, στην οποία έχουν ενσωματωθεί η σωστή διατροφή και η άσκηση. Με τεχνικές χαλάρωσης να αποκτούν την ικανότητα να ηρεμούν και να φροντίζουν καθημερινά την προσωπική τους υγεία».
Η τεχνική των θετικών συναισθημάτων (Θετική Ψυχολογία)
H αισιοδοξία μπορεί να καλλιεργηθεί στο μυαλό των ανθρώπων, αν αυτοί διδαχθούν να αμφισβητούν τις αρνητικές τους σκέψεις και μάθουν να εκτιμούν τα προτερήματά τους. Αν είναι ευγνώμονες για όσα έχουν, αν μάθουν να χαίρονται τις σημαντικές στιγμές της ζωής και απολαμβάνουν ακόμη και τις καθημερινές απλές χαρές.
Αν μάθουν να μοιράζονται τη χαρά τους με τους άλλους. Όταν δίνονται ολόψυχα σε αυτό που τους αρέσει, για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία σε πνευματικό και σε υλικό επίπεδο. Για να γίνουν αποτελεσματικοί σε όσα κάνουν, να νιώθουν και να είναι ολοκληρωμένοι. Αν θέλουν το καλό και συμμετέχουν εθελοντικά σε δραστηριότητες που βοηθούν το κοινωνικό σύνολο.
H θετική σκέψη και τα θετικά συναισθήματα συμβάλλουν στη μείωση του κακού stress, στη μακροζωία, προφυλάσσουν και βοηθούν στην ανάρρωση από ασθένειες, οδηγούν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
ΠΗΓΗ: www.iatrikostypos.gr