Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και του κινδύνου εκδηλώσεως διαβήτη, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Αν και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι δύο-τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να συμβάλλουν στο αδυνάτισμα και μάλιστα να μειώσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η υπερκατανάλωσή του ασκεί την ακριβώς αντίθετη δράση.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας ανακάλυψαν ότι η υπερκατανάλωση ορισμένων πολυφαινολών του καφέ μπορεί να εμποδίσουν την απώλεια σωματικού λίπους και να οδηγήσουν σε αντοχή στην γλυκόζη.
Οι πολυφαινόλες είναι συστατικά του καφέ και γενικότερα των φυτικής προελεύσεως τροφίμων. Στην παρούσα μελέτη, με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία συσχετίσθηκε ένα συγκεκριμένο είδος πολυφαινόλης, που λέγεται χλωρογενικό οξύ (CGA).
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC), πραγματοποιήθηκε σε παχύσαρκα ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκαν διάφορες δόσεις του συγκεκριμένου οξέος.
Όσα λάμβαναν καθημερινά την δόση που αντιστοιχεί σε πέντε ή έξι φλιτζάνια καφέ παρουσίασαν κατακράτηση λίπους στο εσωτερικό των κυττάρων, καθώς και αντοχή στην ινσουλίνη, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκδήλωση τύπου 2 διαβήτη.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους θέλοντας να διερευνήσουν ποιο συστατικό του καφέ ωφελεί την υγεία. Και αυτό, διότι προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα προαναφερθέντα οφέλη παρέχει και ο ντεκαφεϊνέ καφές, συνεπώς δεν οφείλονται στην καφεΐνη.
Το CGA το επέλεξαν αφ’ ενός επειδή υπάρχει εν αφθονία στον καφέ, στο τσάι και σε ορισμένα φρούτα (λ.χ. τα δαμάσκηνα), αφ’ ετέρου επειδή είναι γνωστό ότι εμποδίζει τη συσσώρευση του σωματικού λίπους, τη μείωση της πίεσης και την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Με μεγάλη τους έκπληξη, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα οφέλη του CGA ακυρώνονται όταν καταναλώνονται σε ποσότητες ανάλογες με αυτές που υπάρχουν σε πέντε φλιτζάνια καφέ ή περισσότερα.
Αυτό σημαίνει ότι η δράση του CGA είναι δοσοεξαρτώμενη και δεν πρέπει να γίνονται καταχρήσεις ούτε στον καφέ, καταλήγουν.
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr