Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο γίνεται συζήτηση γύρω από τις θαυματουργικές ιδιότητες των καυτερών πιπεριών (chili) στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά και γενικότερα, στη βελτίωση της υγείας μας.
Η καψαϊκίνη είναι μια ουσία που περιέχεται στα φυτά της οικογένειας των Solanaceae, του γένους capsicum. Πρόκειται για φυτά της κεντρικής Αμερικής, τα οποία είναι γνωστά εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια με το όνομα chili. Οι Μάγιας χρησιμοποιούσαν τα chili ως φάρμακα για τις εντερικές παρασιτώσεις, παυσίπονα για τους οδοντικούς πόνους και ως αφροδισιακά.
Η πιπεριά “βαφτίστηκε” ευρωπαϊκό προϊόν από τον γιατρό της αποστολής του Κολόμβου, περίπου το 1500. Γύρω στα 1850 η πιπεριά αποτελούσε ένα αναγνωρισμένο πλέον, παυσίπονο φάρμακο στην Ευρώπη.
Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε χρώματα και σε θρεπτικά συστατικά, πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως φυτοχημικές ουσίες, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται στις πιπεριές, παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση βλαβών στα κύτταρα. Ακόμη, περιέχουν πληθώρα βιταμινών όπως βιταμίνη Α, C, Β6, νιασίνη, Κ, φυλλικό οξύ και μαγγάνιο. Επίσης, περιέχουν τις ουσίες λουτεΐνη και ζεαξανθίνη οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση ασθενειών των ματιών όπως ωχρά κηλίδα και καταρράκτη και τέλος περιέχουν λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.
Επιπλέον, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, που αποτελεί σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση εμφράγματος και παράλληλα, επιδρούν θετικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες.
Η καψαϊκίνη θεωρείται νευροτοξίνη, δηλαδή ουσία που δρα στα νευρικά κύτταρα του οργανισμού μας. Σε έρευνες που έχουν γίνει για τον καρκίνο του προστάτη, φαίνεται πως η καψαϊκίνη οδηγεί στην απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, σε μελέτη πάνω σε ποντίκια, η καψαϊκίνη οδήγησε το 80% των καρκινικών κυττάρων στην αυτοκαταστροφή τους και σε μια θεραπεία των καρκινικών όγκων που τη χρησιμοποίησαν, προκάλεσε τη μείωση του μεγέθους τους, δίνοντας ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όχι μόνο του προστάτη, αλλά και του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών φαίνεται να προκαλεί μια προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού. Μια έρευνα που είχε γίνει τη δεκαετία του 1980, είχε δείξει ότι ένα πικάντικο γεύμα μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό έως και 25%, διατηρώντας τον σε υψηλά επίπεδα, έως 3 ώρες μετά το γεύμα. Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι μια κουταλιά της σούπας με ψιλοκομμένη πράσινη καυτερή πιπεριά, είχε σαν αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού κατά 23%.
Ωστόσο, θα πρέπει να τονισθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση καυτερής πιπεριάς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, διότι αποτελεί παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.
Συνοψίζοντας…
Τα καυτερά τρόφιμα και κατ’ επέκταση η καψαϊκίνη που περιέχεται σε αυτά:
Έχει αποδειχθεί από έρευνες, πως βοηθά αποτελεσματικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς αυξάνει το μεταβολισμό μετά από κατανάλωση γεύματος, το οποίο περιέχει καυτερές πιπεριές ή πιπέρι σε σκόνη (chili, cayenne κ.ά.). Είναι λοιπόν, ένα φυσικό διαιτητικό προϊόν.
Η καψαϊκίνη δρα ως αναλγητικό. Καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, τις μεταεχγειριτικές ενοχλήσεις, καθώς και τους πόνους στις αρθρώσεις.
Το πιπέρι καγιέν ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στις εγκεφαλοπάθειες.
Επίσης, τα πικάντικα βελτιώνουν επίσης τη διαδικασία της πέψης, επειδή αυξάνουν την έκκριση υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τη ροή του αίματος προς το στόμαχο, καθώς και τη βλεννογόνο επένδυση γύρω από αυτό.
Οι καυτερές πιπεριές ενισχύουν το επίπεδο της σεροτονίνης και των ενδορφινών, οι οποίες κάνουν τον οποιοδήποτε πόνο να εξασθενεί και μας προσφέρουν μια αίσθηση ευεξίας.
Μπορεί να λειτουργήσουν σαν αντικαταθλιπτικά και σαν ισχυρά αγχολυτικά.
Τέλος, καψαϊκίνη βοηθά να σκοτώνονται τα βακτήρια και αποτελεί τόσο προληπτική, όσο και θεραπευτική ουσία για τα έλκη του στομάχου.
Εφιστώντας την προσοχή σε όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι… Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τα πικάντικα τρόφιμα με μέτρο, προς αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων!
Γράφει: Σαμαρά Ράνια, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr